U BIJELJINI SMOTRA HARMONIKAŠA: Do 9. septembra predstavljaće se najbolji umetnici iz više od 30 zemalja sveta

B.Milošević

07. 09. 2023. u 12:49

U BIJELjINSKOM Centru za kulturu "Semberija" svečano je otvoren 76. Svetski kup harmonike, koji se prvi put organizuje u Republici Srpskoj, gde će do 9. septembra trajati smotra najboljih umetnika na harmonici iz 30 zemalja sveta.

У БИЈЕЉИНИ СМОТРА ХАРМОНИКАША: До 9. септембра представљаће се најбољи уметници из више од 30 земаља света

Foto: B. Milošević

Ova smotra se održava u organizaciji Svetske konfederacije akordeonista, udruženja umetnika "Artist" iz Bijeljine i Muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Ugljevika, a pod pokroviteljstvom Međunarodne konfederacije harmonika.

Ovogodišnji Svetski kup u harmonici okupio je takmičare iz Rusije, Kine, Srbije, SAD, Novog Zelanda, Portugalije, Kazahstana, Mađarske, Finske, Bugarske, Moldavije, Švedske, BiH, Republike Srpske i zemalja regiona.

Ovo planetarno poznato muzičko takmičenje prvi put se održava u BiH i Srpskoj, a Bijeljini je pripala posebna čast da bude domaćin najboljim harmonikama sveta.

Mirko Paterini iz Italije, predsednik Svetske asocijacije akordeonista, podsetio je da je prvi Svetski kup u harmonici održan davne 1935. godine.

Nastup gudača i pevačke grupe

U REVIJALNOM delu, nakon svečanog otvaranja, nastupili su Ljubiša Pavković, poznati harmonikaš, Đorđe Perić i Beogradski gudači, te Ženska pevačka grupa SKUD "Semberija" iz Bijeljine.

- Harmonikaši sa Balkanskog poluostrva, iz Srbije i BiH uvek su na takmičenjima zauzimali najbolja mesta - istakao je Aleksandar Salivano iz Rusije, predsednik Komiteta za muzička pitanja Svetske konfederacije akordeonista.

Slaviša Perić, počasni potpredsednik Svetske asocijacije akordeonista, pozdravio je goste i takmičare, izrazivši ponos što su Bijeljina i Ugljevik domaćini jednom ovakvom svetskom, kulturnom događaju.

- Velika nam je čast da se 76. Svetski kup u harmonici održava u Srpskoj. Zahvaljujemo Svetskoj asocijaciji akordeonista, što su nam ukazali poverenje i pružili mogućnost da budemo organizatori najveće smotre harmonike, prvi put u istoriji ovih prostora. Pored zahvalnosti lokalnim upravama Bijeljine i Ugljevika, zahvalnost izražavamo i predsedniku RS Miloradu Dodiku, koji je prepoznao značaj ove manifestacije za našu Republiku - kaže Perić.

Na svečanom otvaranju bili su predstavnici političkog i kulturnog života RS, BiH i grada domaćina, među kojima su izaslanik predsednika Republike Pero Simić i Nataša Sijerić, kao izaslanik srpskog člana PBiH Željke Cvijanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)