VLADA SANIRA REKU: Zbog nemarnosti pojedinaca, bujični Lukavac godinama zatrpan smećem

V.Mitrić

02. 11. 2020. u 17:09

PORED završetka radova na uređenju Majevičkog obodnog kanala i kanala Glogovac, u Semberiji se privode kraju radovi na sanaciji korita bujične reke Lukavac, koja je eštanima sela Vršani i Novi nanosila veliku štetu plaveći usjeve i domaćinstva više puta godišnje.

ВЛАДА САНИРА РЕКУ: Због немарности појединаца, бујични Лукавац годинама затрпан смећем

Foto: V.Mitrić

Za sanaciju korita Lukavca, u dužini od 12 kilometara, Vlada Republike Srpske obezbedila je 720.000 maraka, a posao bi trebalo da bude završen do kraja novembra.

Miroslav Čvrgić, načelnik Odeljenja za održavanje vodoprivrednih objekata u JU „Vode Srpske“, ističe da je osim čišćenja korita i sečenja drveća koje smeta proticajnom profilu, očišćeno samo dno reke i uređene obaloutvrde.

Stanovništvo u selima Vršani i Novi živi na području tri rečice - Lukavac, Gnjica i Stupanj koje se obično više puta godišnje izliju.

- Pojedini poljoprivrednici dva puta presavaju letinu da bi uspeli nešto privrediti. Zbog nemarnosti pojedinaca, bujični Lukavac godinama je bio zatrpan smećem, i to je jedan od razloga zbog kojih je plavio više od 50 domaćinstava – ističe Jovo Jekčić meštanin Novog, koji smatra da će uređenje Lukavca znatno olakšati život stanovnicima njegovog priobalja.

Vlada RS je u proteklih pet godina za projekat „Zaštita stanovništva od poplava na području Semberije“ obezbedila oko 50 miliona maraka. Niz vodotoka je rekonstruisano i uređeno, a preostala je izgradnja drinskog nasipa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!