DUHOVNOST I KULTURU SPAJA: "Svetosavska povelja" Predragu Vujeviću, direktoru Ugljevičkog centra za kulturu

V. M.

13. 11. 2020. u 15:05

SRPSKA kraljevska akademija naučnika i umetnika, koja je jedna od retkih te vrste u regionu i Evropi, koja ima Duhovno odeljenje, čiji su članovi sveštenici, verujući vrhunski intelektualci i arhijereji, odlučila je da nagradu "Svetosavska povelja" dodeli Predragu Vujeviću.

ДУХОВНОСТ И КУЛТУРУ СПАЈА: Светосавска повеља Предрагу Вујевићу, директору Угљевичког центра за културу

Foto: V. Mitrić

On je diplomirani teolog iz Ugljevika, inače jedan od osnivača i direktora Centra za kulturu "Filip Višnjić" u tom gradu u Republici Srpskoj.

U obrazložnju nagrade, koju je potpisali akademici Dragan Damjanović i Mirko Kerkez, stoji da je "Vujević, uz mnoštvo kulturnih sadržaja, u ustanovi na čijem je čelu, koja je Ugljevik stavila u red, po njima sa najvećim gradovima u zemlji i regionu, značajnu pažnju posvetio duhovnim sadržajima, onim koji su praktično nastavak liturgija iz ovdašnjih crkava i manastira".

- Vujević te sadržaje pažljivo i znalački bira i uklapa je u repertoar ove ustanove sa drugim kulturnim i obrazovnim programima - stoji u obrazloženju nagrade SKANU.

Duhovna prosvećenost naših ljudi je velika osnova za uspehe i u svim drugim oblastima, a Vujević u tom pravcu dela i rečima i delima.

Nedavno je episkop zvorničko tuzlanski Fotije rekao da "Ugljevik stasava u veliki duhovni centar".

Zasluge za takvo stanje pripadaju sjajnoj saradnji lokalne samouprav i Crkve, a dragocen ton daje i ustanova za kulturu koja nosi ime našeg čuvenog narodog guslara i pesnika, Filipa Višnjića, rođenog u obližnjoj Gornjoj Trnovi, gde mu je, osim pred Centrom za kulturu, podignut spomenik na inicijativu načelnika opštine Ugljevik, Vasilija Perića, meštana tog čuvenog sela i Vujevića i njegove ekipe iz ustanove, koja neguje, čuva i afirmiše naše nacionalno i kulturno blago.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)