DRUGO VEČE EGZITA: Žestoki rifovi ali i društvene aktivnosti – mentalno zdravlje i ekologija (FOTO)

S. Bajić

07. 07. 2023. u 23:25

OVOGODIŠNjI praznik najrazličitijih žanrova u savremenoj muzici, smešten u četiri noći među zidine Petrovaradinske tvrđave, pored nastupa najvećih planetarnih zvezda na radost desetina hiljada posetilaca sa svih meridijana, protiče i u znaku društvenog aktivizma.

ДРУГО ВЕЧЕ ЕГЗИТА: Жестоки рифови али и друштвене активности – ментално здравље и екологија (ФОТО)

Foto S. Bajić

Egzit festival, pored dvadesetak bina, sa kojih izvođači razmenjuju energiju sa publikim, jednako tako je organizovao isti broj zona namenjenih posetiocima za promociju zdravih vrednosti, počevši od kampanje „Živi uživo“, koju realizuje u saradnju sa UNICEF-om.

Reč je o ukazivanju i podizanju svesti o važnosti brige o mentalnom zdravlju mladih, koja u prvi plan stavlja ogroman značaj kontakta uživo za mentalno zdravlje, pogotovo u digitalnom dobu. U tu svrhu formirane su zone u kojima posetioci mogu da uzmu predah od digitalnog sveta i budu u potpunosti, svim čulima prepušteni festivalskom okruženju.

Tu je i centar “Srce”, koji je u uvodne dve festivalske večeri posetilo gotovo 200 ljudi, kako potvrđuje Anastasija Nedeljković, psiholog, volonter tog udruženja.

Interesuju se za rad udruženja, razgovaramo o načinu na koji funkcioniše a prioritet su razgovori o mentalnom zdravlju. Mnogi dolaze da pričaju o životu, o problemima koji ih muče a na nama je da im pružimo emotivnu podršku, jer cilj “Srca” je prevencija suicida- ističe Nedeljkovićeva.

U zoni Centra za omladinski rad, promoviše se zdrav način života, zasnovan pre svega na zdravom druženju.

Jedna od metoda razgovora sa posetiocima i zainteresovanih za naš rad je, recimo “bodi art”, slikanje šara po telu akrilnim bojama i šljokicama, u skladu šarenila festivala, i sve to uz priču, druženje, sticanje novih prijateljstava, razmene interesovanja, iskustava sa studija, putovanja...- ističe Suzana, studentkinja završne godine psihologije i pedagoji Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dok četkicom oslikava indijanske šare na ruku Tatjane, gošće festivala.

Na “Zelenoj stolici”, ekološkom udruženjeu, buduće studentkinje, Sara i Ema anketiraju posetioce o značaju ekologije.

To su pitanja za domaće i strane goste, i naravno, Novosađane, na osnovu čijih odgovora se stiču informacije o mogućim novim rešenjima upravo u vezi sa ekologijom. Ističu Sara i Ema koje su anketirale više od 200 ljudi.

Posetici Egzita su i druge festivalske noći , po ustaljenom običaju, tražili zabavu i dobar provod pred nekom od bina na kojima nastupaju njihovi favoriti. Sinoć je žestoko počelo na “mejnu” gde su dame iz benda Džener, tvrdim zvukom podigle publiku i ubrzanje. Za njima je nastupio simfonijski metal bend Epika i razgalio fanove arijama , a dar- mar napravio je Skrileks. Na “dens areni” , takođe žestoko su krenuli Kosmik Dži i Kristijan Molnar da vi štafetu preuzeli Spejs moušn. Bina ujedinjenja je odisala vedrijim tonovima benda Petar Z, Dine Jašari i drugari, Džipsija, Zoe Kida...

IDA PRESTER

IDA Prester, lider i pevačica benda Lolobriđida, na ovogodišnjem Egzitu ima posebnu ulogu promoterke reciklaže limenki kao posebne kategorije za očuvanje životne sredine.

Cilj je da podstičemo ljude da recikliraju, da vide šta i kako se sve može uraditi i da putem društvenih mreža proširimo priču i podignemo svest. Naravno, idemo i na koncerte, najpre na Kristijana Molnara, zatim na Džipsi, pa Desire...- kaže Ida.

Ida Prester sa Lolobriđidom snima novi album koji će izaći dogodine.

-Snimili smo već 11 pesama... a za nastup na Egzitu dogodine, ako me se sete- kaže u šali Ida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)