BILA SAM LEPA, SLAVNA, I NESREĆNA!: Ikona popularne kulture Brižit Bardo proslavila 86. rođendan

V. M. P.

28. 09. 2020. u 22:45

FRANCUSKA glumica nestvarne lepote, pored Merilin Monro najveći seks-simbol pedesetih i šezdesetih godina, pevačica, autor pet knjiga, aktivista i borac za prava životinja, Brižit Bardo, proslavila je 86. rođendan.

БИЛА САМ ЛЕПА, СЛАВНА, И НЕСРЕЋНА!: Икона популарне културе Брижит Бардо прославила 86. рођендан

Foto EPA

Na filmu je debitovala 1952, a postala je poznata ulogom u kontroverznom filmu svog prvog supruga, Rožea Vadima, pod nazivom "I Bog stvori ženu". Često je igrala seksualno emancipovane ličnosti koje uživaju u hedonizmu. Bila je najfotografisanija žena na svetu, pre nego što je zaigrala u prvom filmu. Na naslovnici magazina "El" pojavila se još u maju 1949.

Kao devojčica je imala ambiciju da postane balerina. Ulogom u "I Bog stvori ženu" privukla je pažnju francuskih intelektualaca i bila tema eseja Simon de Bovoar "Sindrom Lolita" iz 1959. Za ulogu u filmu "Viva Marija" Luja Mala iz 1965. bila je nominovana za nagradu BAFTA. Dan pre svog 40. rođendana, 27. septembra 1974. prekinula je filmsku karijeru i posvetila se borbi za zaštitu životinja. Glumila je u 47 filmova, nastupala u nekoliko mjuzikala i snimila više od 60 pesama. Legijom časti odlikovana je 1985, ali je odbila da prihvati ovo odlikovanje. Bez obzira na to što ne glumi već skoro pola veka, i dalje važi za ikonu popularne kulture.

Fatalna lepotica Brižit Bardo, udavala se četiri puta i isto toliko puta je pokušala da se ubije. Prvi put u 16. godini, jer nije mogla da se uda za Rožea Vadima dok ne napuni 18. Navodno je imala više od sto ljubavnika, uključujući i žene, a teška i neželjena trudnoća ju je potpuno promenila. Sina nije želela.

- Bila sam veoma srećna, veoma bogata, veoma lepa, mnogo voljena, veoma poznata i veoma nesrećna - izjavila je Brižit jednom prilikom.

Govorila je kako bi volela da učini bilo šta da popravi ponašanje ljudi jednih prema drugima, ali s obzirom na to da ne može, držaće se životinja. Muškarce je opisivala kao zveri, uz opasku da se "čak ni zveri ne ponašaju onako kako se oni ponašaju". Na pitanje koji dan joj je bio najbolji u životu, odgovorila je da je "bila noć", kazala je da ne razmišlja dok vodi ljubav i savetovala sve da je "bolje biti neveran nego veran, a da to ne želiš".

GOLA ZA 40. ROĐENDAN "PLEJBOJA"

KADA je "Plejboj" 1974. proslavljao 40. rođendan, Brižit Bardo je čitaoce ovog muškog magazina častila svojim golim fotografijama. Na svoj 49. rođendan, 28. septembra 1983, Brižit je uzela veliku dozu tableta za spavanje (ili za smirenje) sa crvenim vinom. Hitno je prebačena u bolnicu, gde su joj ispumpali stomak i tako joj spasli život. Brižit se uspešno izborila i sa rakom dojke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri