"SAMO NE SRBIJA!" Hrvati bi "mirniji život" - bez Srba, sa strepnjom čekaju fudbalski žreb

Novosti online

07. 02. 2024. u 16:54

Hrvatska je do sada imala više uspeha u fudbalu nego Srbija, ali pred žreb Lige nacija hrvatski mediji nikako ne žele da njihova nacionalna selekcija za rivala u grupi dobije Srbiju, valjda svesni kvaliteta koji sadašnja generacija "orlova" poseduje.

САМО НЕ СРБИЈА! Хрвати би мирнији живот - без Срба, са стрепњом чекају фудбалски жреб

foto: m. vukadinović

Novosti vam donose kako predstojeći događaj najavljuje splitski list "Slobodna Dalmacija":


"Hoće li Hrvatska imati sreće u žrebu? Za mirniji život nakon Modrića izbeći Portugalce, Francuze i Srbe

Hrvatska će u četvrtak uveče saznati protivnike u novom izdanju Lige nacija. Žreb grupne faze održaće se u Parizu s početkom u 18 časova.

Izabranici Zlatka Dalića naći će se u prvom šeširu, među nosiocima Lige A. Hrvatska je u prošlom izdanju osvojila drugo mesto. U polufinalu završnog turnira u Holandiji eliminisala je domaćina (4:2 nakon produžetaka), pa je u finalu nakon izvođenja jedanaesteraca u Roterdamu poražena od Španije (0:0 pa 4:5).

Četvrto izdanje ovog nadmetanja biće posebno za Hrvatsku pošto će se u njemu, po svemu sudeći, morati učiti na život bez Luke Modrića. Za očekivati je povlačenje kapitena iz reprezentacije nakon ovogodišnjeg Eura u Nemačkoj. Dalić je pod ugovorom s HNS-om do 2026. godine, ali bilo je nekih naznaka, pa i od strane samog selektora, da bi se najuspješniji trener u istoriji reprezentacije mogao povući i ranije ako oseti da je tome došlo vreme.

Zlatko Dalić i Luka Modrić / Foto: Tanjug/AP - EPA

U Ligi nacija ukupno 54 reprezentacije (nema Rusije) podeljene su u četiri Lige, A, B, C i D, u skladu sa rezultatima u poslednjem izdanju takmičenja. U Ligi A je 16 reprezentacija, koje su uoči žreba podeljene u četiri grupe, takođe u skladu rezultatima u Ligi nacija 2022/2023.

U prvom šeširu tako su polufinalisti prošlog izdanja, Španija Hrvatska, Italija i Holandija. U drugom šeširu su Danska, Portugal, Belgija i Mađarska. Treći šešir čine Švajcarska, Nemačka, Poljska i Francuska, a poslednji Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija i Škotska.


Na papiru bi za Hrvatsku najlakša grupa bila s Mađarskom, Švajcarskom i Izraelom. Najteži mogući scenario svrstao bi nas u grupu s Portugalom kojeg nikad nismo savladali (jedan remi i šest poraza u sedam susreta) ili Belgijom, zatim sa svetskim vicešampionom Francuskom i Srbijom.

FOTO: M. Vukadinović

Ekipe Lige A će biti podeljene u četiri grupe po četiri selekcije. Novost je da će se igrati i četvrtfinala. Po dve najbolje ekipe iz svake grupe proći će u četvrtfinale u kojem će se sastajati osvajači grupa protiv drugoplasiranih.

Četiri pobednika četvrtfinalna igraće na završnom turniru.

Poslednja ekipa iz svake grupe Lige A automatski će ispasti u Ligu B, dok će trećeplasirani timovi razigravati s drugoplasiranim iz grupa Lige B.

Liga nacija može biti i plan B za plasman na Svetsko prvenstvo 2026. godine. U plej-ofu će 12 drugoplasiranih ekipa iz kvalifikacionih ekipa i četiri najbolja osvajača grupe Lige nacija koji nisu izborili mesto na Svetskom prvenstvu ili u baražu (nisu na prva dva mesta u grupi) razigravaće za još četiri mesta na Mundijalu", piše "Slobodna Dalmacija".

BONUS VIDEO: Sudija morao da uspava MMA borca

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave