KIŠNICA OLIMPIJCIMA MUTI VODU: Francuske vlasti na sve načine nastoje da očiste Senu pred Olimpijske igre

Ko sme da se okupa u Seni? Retko ko je danas spreman da odgovori pozitivno na ovu čikalicu koja kruži među žiteljima Pariza.

КИШНИЦА ОЛИМПИЈЦИМА МУТИ ВОДУ: Француске власти на све начине настоје да очисте Сену пред Олимпијске игре

Foto: Goran Čvorović

Ohrabrivanje za skok u mutnu vodu bi trebalo da podstakne nova stanica za prečišćavanje Sene i Marne inaugurisana u utorak uzvodno od Grada svetlosti, istočno, u mesto Šampinji na Marni. Ova postrojenja bi trebalo da konačno učine Senu zdravom za plivanje, imajući u vidu da je u ovoj reci naleto planirano održavanje nekoliko olimpijskih disciplina.

- Ovo je ključna etapa u činjenju Sene mogućom za plivanje. Stanica za prečišćavanje kišnih voda je spremna! Svi smo, zajedno, s državom moblisani. Uspećemo! – objavio je između ostalog tim povodom francuski predsednik Emanuel Makron koji je obećao da će voda u Seni biti sveža i čista.

I sam je najavio da će se okupati. Isto će, kaže, učiniti i gradonačelnica Pariza An Idalgo.

(Ne)čistoća Sene zabrinjava mnoge, na tri meseca od početka Olimpijskih igara.

Ogromne mašine za prečišćavanje su zadužene za prikupljanje kišnice. Ovo je prvi put da se kišne vode tretiraju naveliko na efemernim ušćima u Marnu prilikom obilnih padavina. Čitava aparatura koštala je više od 53 miliona evra.

 Procenjuje se da će se na ovaj način prikupljati i prečišćavati čak 90 odsto kišnice koja obalama stiže do reke u situacijama velikih pljuskova i oluja. Posebno će se na ovaj način prečišćavati Marna, koja se uliva u Senu. Vlasti očekuju da će Marna i Sena tako biti sigurne 99,9 odsto.

Vlasti su obećale da će za Olimpijske igre za 75 odsto smanjiti bakteriološko zagađenje Sene. Država je do sada uložila blizu 1,4 milijarde evra da bi očistila ovu reku. Ali, poslednje analize pokazuju da je voda i dalje dosta zagađena.

Najnoviji kolektor koji je pušten u rad u Šampinjiju na Marni moći će da prečišćava i do 700 litara kišnice u sekundi, a počeo je da se gradi još najesen 2020.

Takođe, sledećeg meseca bi u rad trebalo da bude pušten i basen za prihvatanje kišnice, ovoga puta usred Pariza, kod mosta Osterlic. Njegov kapacitet biće 50.000 kubnih metara, što je zapremina 20 olimpijskih bazena. Ova infrastktura će omogućiti prečišćavanje kišnice koja se direktno uliva u Senu u slučaju obilnih padavina.  

I dok nevladine organizacije upozoravaju na alarmantnu opasnost od bakterija, među kojima i ešerihije koli, u vodama u koje bi trebalo da uskoče olimpijci, ministarka sporta Ameli Udea Kastera je odbila mogućnost da se eventualno primeni rezervni plan za discipline trijatlona, paratrijatlona i daljinskog plivanja.

- Bićemo spremni da ispunimo angažman koji smo preuzeli prema sportistima iz čitavog sveta. Vidimo se na trijatlonu na Seni – poručila je odlučno Udea Kastera.

Kao jednu od mera koje će vlasti preduzeti u predstojećem periodu, jeste i kontrola priključenja privatnih odvoda otpadnih voda u Senu koja nisu po normama, kako je to obećao ministar ekološke tranzicije Kristof Beši.

Proveriće se i svi priključci za kanalizaciju velikog broja stambenih splavova i brodova koji su načičkani duž Sene u perifernim delovima prestonice.

Uz Senu, čista za plivanje bi, prema planovima trebalo da bude i Marna. U ove dve reke oko kojih se prostoru Pariz i njegova periferija, plivanje je, zbog nečistoće i opasnosti od bolesti, odavno zabranjeno. U Seni još od 1923, a u Marni od 1970. godine. Ideju da Sena ponovo primi plivače izneo je svojevremeno Žak Širak, koji je još devedesetih godina prošlog veka obećavao da će moći da se zapliva ovom rekom.

Van konteksta Olimpijade, ministarka sporta Ameli Udea Kastera ističe plan da do 2025. godine Parižanima bude dostupno 20 do 25 plaža na Seni i Marni.

- Uspećemo i zaroniti – bila je inspirisana optimistična ministarka.

Prošle godine otkazana su neka plivačka takmičenja koja su bila predviđena kao uvod u pripreme za Olimpijadu. Vlasti obećavaju da će ovoga puta, kada krenu Igre, sve biti u redu.

- Kvalitet vode u Seni će se ispitivati na osnovu više parametara. Danas ih ima 8, a u junu će ih biti 35 – pokušala je Udea Kastera da ulije sigurnost plivačima, obećavajući veliki spektal na Seni ovog leta.

APEL KUNjE

Plivačima nije svejedno. I pored uveravanja francuskih vlasti, brazilska olimpijska pobednica i višestruka svetska šampionka Ana Marsela Kunja pozvala je tako organizatore pariske Olimpijade da razmisle o "planu B" za discipline predviđene da se održe u Seni.

BONUS VIDEO: Geri Lineker: Džud Belingem je pravi vođa, napravio je sjajan potez

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)