FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio

Novosti online

29. 01. 2024. u 21:49

NOVAK Đoković je stigao u Melburn ne bi li opet, 11. put, osvojio Australijan open, ali iako to nije uspeo (u polufinalu je izgubio od Janika Sinera, a Italijan je potom i postao šampion, nadoknadivši 0:2 protiv Danila Medvedeva u finalu), Srbin je u žiži interesovanja svetske javnosti.

ФЕДЕРЕР И НАДАЛ НЕ ВЕРУЈУ: Ево шта је Новак Ђоковић управо урадио

Tanjug/AP

I to zbog najnovije ATP liste.

Na njoj je, i dalje, Nole prvi.

I to čak 410. nedelju.

A to je tačno sto sedmica više nego što je "najbolje rangirani teniser sveta" bio opis kojim je mogao da se diči Rodžer Federer, a čak 201 nedelju više nego što je Nadal bio prvi na listi.

Naravno, Noletovi navijači slave ovo nesvakidašnje ostvarenje, neki od njih podsećaju da se ne 2022. nisu ni računale sedmice na vrhu liste iz pandemijskih razloga, inače bi Novak imao još nestvarniji rekord, dok se pristalice Rodžera Federera i Rafaela Nadala trude da umanje značaj ATP liste u odnosu na ostala teniska ostvarenja.

Zato je nekima i dalje "otvoreno" pitanje:

GOAT trka - šta kaže Đoković o njoj?

Već nekoliko godina, otkako je Nole počeo da dostiže i prestiže rekorde koje su držali što Rodžer Federer, što Rafael Nadal, ljubitelji tenisa javno traže odgovor - ko je "G.O.A.T"? (skraćenica od engleskih reči "greatest of all time", odnosno "najbolji svih vremena".

Parametri koji se uzimaju u obzir su raznovrsni, ali se Novak dosad nije oglašavao tako da direktno odgovori na to pitanje.

Međutim, nedavno jeste.

Za francuski "Ekip" ovako je odgovorio kada je upitan da li je on najbolji koji je ikada igrao tenis:

- Tu možemo da pretpostavimo tri moja odgovora. Prvi bi bio "Ja sam najbolji". Ako bismo to pomislili, neko bi rekao "O, kako je arogantan! Ne poštuje ostale!". Drugi odgovor bi bio "Ne mislim da sam najbolji", što bi pokazalo da sam potpuno skroman, što jeste jedna od mogućnosti. I, tu je i treća varijanta: Ja sam ono što sam, ponosan na ono što sam ostvario, ali poštujem i druge teniske ere i drugačija mišljenja, pa "GOAT" debatu ostavljam drugima. Eto, to treće, to je moj odgovor", rekao je Novak Đoković.

Dobro, ali ... ko je stvarno najbolji teniser svih vremena?

Nedavno su teniski statističari izneli podatak da Rafael Nadal, koji pretenduje za pomenuto priznanje - recimo, nije ni među trojicom najboljih po pobedama nad rivalima iz Top 5 ATP liste, iako je ostvario impresvinih 93 trijumfa nad suparnicima koji su u tom času među petoricom najboljih na planeti.

Rafi je to dovoljno za četvrtu poziciju, a treći je Ivan Lendl, sa 95 takvih pobeda.

Drugi na listi je Federer sa 104, a ubedivo prvi Đoković koji je čak 117 puta pobedio tenisera koji je u vreme odigravanja tog duela bio u Top 5 svetskog rangiranja.

Inače, Nole drži i jedan zanimljiv rekord kada su članovi "velike trojke" u pitanju:

Broj rivala protiv kojih se ima negativan učinak (minimum pet mečeva)

Samo jedan jedini čovek je odigrao pet ili više mečeva protiv Novaka Đokovića i ima pozitivan učinak.

U pitanju je Endi Rodik, koji je karijeru završio sa 5:4 protiv Noleta.

Nadal ima tri takva svoja "dželata": 

Od Đokovića je izgubio više mečeva nego što je dobio (više o tome nešto kasnije u tekstu), od Nikolaja Davidenka gubi sa 5:6 u trijumfima, a od Borne Ćorića sa 2:3.

Rodžer Federer ima šestoricu takmaca koji su ga više puta pobeđivali nego on njih, a da su odigrali bar po pet međusobnih duela:

U pitanju su Novak Đoković, Nadal (16:24), Dominik Tim (2:5), Aleksander Zverev (3:4), Jevgenij Kafenjnikov (2:4) i Aleks Koreča (2:3).

Ali, kako stvarno u "GOAT" trci stoje stvari?

Nakon prošlogodišnjeg skandala koji je priredio Vimbldon kada je, uslovno rečeno, "obavio proglašenje Rodžera Federera za najboljeg (o čemu su vam "Novosti" pisale čim je sramni snimak uklonjen sa zvaničnih kanala londonskog grend slema na društvenim mrežama), evo još jednom našeg pregleda osnovnih parametara koje većina relevatnih faktora u tenisu uzima u obzir kada se odlčuje o tome ko je "iznad svih" u belom sportu:

Broj grend slem titula, ali i "velikih trofeja" u tenisu

Kada je Novak Đoković osvojio Australijan open 2023. pobedivši u finalu Stefanosa Cicipasa, on je time izjednačio svetski rekord, koji je Rafael Nadal dotad samostalno držao, sa 22 grend slem titule. A onda je Nole otišao korak dalje - postao je jedini u istoriji muške pojedinačne konkurencije sa 23 grend slem trofeja kada je osvojio Rolan Garos 2023. Igrao je i finale Vimbldona, a 24. "najveću titulu" osvojio na Ju-Es openu.

Iako je i Rodžer Federer jedan od najboljih koji su ikada igrali "beli sport", njegovih "samo" 20 grend slem trofeja kao da su ga izbacili iz "GOAT trke", pa je borba tako spala na dva slova, mada nikako ne treba zaboraviti ni činjenicu da ovako stvari stoje kada su u pitanju...

"Velike titule" u tenisu

  Novak Đoković Rafael Nadal Rodžer Federer
Grend slem titule 24 22 20

Završni ATP masters

6 0 6
Masters 1000 titule 40 36 28
Olimpijsko zlato  0 1 0
UKUPNO 71 59 54

Pa opet, iako po broju grend slem trofeja Novak sada vodi samostalno, postoje njegovi kritičari koji ne smatraju da je to, samo po sebi, dovoljno za prvo mesto. U priču zato ulaze i sledeći podaci, svima već neko vreme znani:

Novak Đoković - Rafael Nadal & Rodžer Federer, međusobni učinak

Nakon što je Nole osvojio Rolan Garos, jedna od najtraženijih pretraga na internetu je bila "Djokovic vs Nadal H2H", odnosno Novak - Rafa, međusobni mečevi.

Đoković vodi protiv Nadala u pobedama, trenutni rezultat je 30:29.

Rafael Nadal je, pritom, dobio tri od njihova poslednja četiri meča (finala Rolan Garosa 2020, Rima 2021 i, opet na Rolan Garosu, četvrtfinalni meč 2022. godine), a Novak je Španca upravo na Otvorenom prvenstvu Francuske pobedio u polufinalu 2021.

Što se Federera tiče, Nole je duele s njim završio posle tačno 50 mečeva i "dobio" slavnog Švajcarca sa 27:23 kada se računaju pobede.

Ali, kako nekima ni to nije bilo najbolje da priznaju da je Novak, zaista, najbolji, Đokovićevi navijači su iz teniske statistike izvukli sledeći dokaz:

Broj titula do kojih se stiglo a da su pobeđena bar trojica igrača iz top 10 ATP liste

Novak Đoković je osvojio 23 pehara na taj, vrlo težak način.

Rodžer Federer je osvojio 15 takvih trofeja.

Rafael Nadal je 13 titula osvojio pobedivši bar trojicu iz top 10. Maltene dvostruko manje nego Nole...

Sudeći po ovim podacima, ali i onim o svim "velikim titulama", kao i pomenutoj činjenici da je Nole apsolutni rekorder po broju sedmica na prvom mestu ATP liste, te da mu nema ravnog po broju trofeja do kojih je došao pobedivši trojicu ili više igrača iz samog svetskog vrha, GOAT trka je, izgleda, završena. Ali ne i Novakova priča, jer... Đoković uskoro nastavlja pohod.

Pratite zato i dalje sve vesti o Noletu na sportskim stranicama "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)