IGROM ČUVAJU TRADICIJU: Požarevac ugostio mlade folklorce sa Kosova i Metohije

D. NOVKOVIĆ

20. 04. 2023. u 10:00

Gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović, priredio je svečani prijem za mlade folklorce sa Kosova i Metohije, članove Kulturno-umetničkog društva „Radomir Popović“ iz Kosovske Kamenice kod Raniluga.

ИГРОМ ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ: Пожаревац угостио младе фолклорце са Косова и Метохије

D. Novković

U sedište Braničevskog okruga oni su stigli na poziv Turističke organizacije, kako bi učestvovali na uskršnjoj manifestaciji u Poljani. Gradonačelnik se na prijemu zahvalio gostima za sve ono što čine za Srbiju čuvanjem tradicije i ognjišta na Kosovu i Metohiji.

-Nepravda koju svakodnevno doživljavate može se usko povezati sa simbolom velikog praznika koji smo proslavili u nedelju. Dani uoči Vaskrsa prožeti su velikom tugom i stradanjem, ali sam Vaskrs nas uči da nepravda nije večna i da dobro mora na kraju pobediti. Ostaje samo velika žal što vam se ta nepravda događa u životnom dobu kada se treba najviše radovati i uživati u životu. Budite uvereni da mi, koji smo iz centralne Srbije, teško proživljavamo sve ono sa čime se vi svakodnevno suočavate - poručio je Pavlović.

OBIŠLI I VIMINACIJUM

Za vreme višednevnog boravka u Požarevcu, mladi folklorci obišli su poznate lokacije u ovom gradu, među kojima su galerija slikarke Milene Pavlović Barili, etno-selo na Tulbi i arheološki lokalitetet Viminacijum. Kroz zgradu u kojoj se nalazi Gradska uprava proveo ih je gradonačelnik i upoznao sa njenim istorijatom.

U ime gostiju, na dobrodošlici se zahvalila Katarina Ristić Ilić, predsednica opštine Ranilug. -Doći u jedan ovako lep i bogat grad velika je privilegija. Opština Ranilug nalazi se uz administrativni prelaz sa Republikom Srbijom i broji 13 sela. Možda je mala, ali ima veliko srce – rekla je Ristić Ilić. Ona je pozvala kulturno-umetnička društva iz Požarevca u uzvratnu posetu, da budu njihovi gosti u vreme ,,Vidovdanskih svečanosti” u Velikom Ropotovu, koji se organizuju svake godine i traju tokom 10 dana pre Vidovdana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!