UGUŠIĆEMO SE OD KOMŠIJSKOG SMEĆA: Živkovići iz Niške Banje muku muče sa otpadom u susednom dvorištu

J. Ć.

24. 05. 2023. u 12:25

PORODICA Živković iz Niške Banje bezuspešno, dugi niz godina pokušava da se reši smeća koje je u drugom delu dvorišta dovlačio komšija kome je pripadalo prizemlje iste kuće. Odvojeni su im ulazi i imaju posebna dvorišta, ali smeće koje se godinama nagomilavalo niko neće da ukloni.

УГУШИЋЕМО СЕ ОД КОМШИЈСКОГ СМЕЋА: Живковићи из Нишке Бање муку муче са отпадом у суседном дворишту

foto: J. Ć.

Dok je komšija bio živ, pisali su i obraćali se raznim institucijama da problem reše. Međutim, svi su odgovornost prebacivali jedni na druge. Prošle godine je u prizemlju izbio požar, od čega su strahovali i Živkovići kojima pripada prvi i drugi sprat iznad, a nekoliko dana nakon toga vlasnik prizemlja je preminuo. Ceo taj deo kuće ostao je tako kako su ga ostavili vatrogasci, dok je dvorište i dalje puno smeća i starih stvari.

- Prizemlje kuće je pre 20 godina kupio deka koji je u Niš stigao iz Amerike, nakon što se tamo penzionisao. Živeo je potpuno sam. Kada smo primetili da sakuplja otpad, obavestili smo komunalnu inspekciju. Oni bi došli, napisali kaznu, a on bi je platio jer je devizni penzioner. Kazna ga ne bi opametila, već je nastavljao dalje. Bio je sam, imao je 90 godina, teško se kretao, videli smo da je teško i živeo, bez vode koja mu je bila isključena. Pokušali smo sa Centrom za socijalni rad da ga zbrinemo, pokušali smo i sa različitim inspekcijama, čak i sa ombudsmanom - kaže Marija Živković, vlasnica prvog i drugog sprata kuće u čijem prizemlju se množe pacovi.

Zakon traži naslednike


NAKON smrti vlasnika, trebalo bi da naslednik preuzme brigu o dvorištu, ali se niko od naslednika nije pojavljivao i ne zna se ko su, ni da li ih ima. Zakonom o nasleđivanju propisano je da notar pokuša da nađe naslednike. Ako on ne uspe, objavljuje se oglas u kom se naslednici pozivaju da se jave u roku od godinu dana. Ako se ni tada naslednik ne javi, zaostavština pripada Republici Srbiji. Za to vreme, Zakonom je predviđeno da se postavi privremeni staralac zaostavštine.

U dvorištu, koje je vlasnik zaključavao katancem, mogu se naći i dva stara automobila, odbačeni nameštaj, plastične flaše...

- Problematičan deo koji se nalazi u kući ne pripada nama. Samim tim ne možemo i sami ništa da rešimo. Mi već dve-tri godine pokušavamo to da rešimo bezuspešno – priča nam Marija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)