U KAMENU 92 IMENA: U Novom Sadu otkriven spomenik novosadskim Jevrejima - borcima protiv fašizma

J. S.

09. 05. 2023. u 23:05

GRADONAČELNIK Novog Sada Milan Đurić, predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković-Radomirović i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark prisustvovali su danas otkrivanju spomenika palim borcima novosadskim Jevrejima u borbi protiv fašizma.

У КАМЕНУ 92 ИМЕНА: У Новом Саду откривен споменик новосадским Јеврејима  - борцима  против фашизма

Grad NS

Otkrivanju spomenika prisustvovale su i delegacije Pokrajinske vlade, Ambasador Izraela, SUBNOR-a, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, kao i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Jevrejska opština Novi Sad podnela je inicijativu za postavljanje spomen-obeležja u znak sećanja na hrabre sugrađane, novosadske Jevreje, a spomenik se nalazi na zelenoj površini u dvorištu Sinagoge.

Naglasivši da oseća duboko poštovanje prema žrtvama, gradonačelnik Đurić kazao je da su pripadnici jevrejske zajednice zajedno sa našim narodom na ovim prostorima nerazdvojne su žrtve u borbi protiv fašizma.

-  Neka nas ovaj spomenik opominje na obavezu da negujemo zahvalnost i ideale za koje su oni dali svoje živote, i na to šta znači biti slobodan. Takođe, ovaj spomenik ne sme biti samo mesto tugovanja već mesto podsećanja na strahote rata i opomena za sve nas, i za buduće generacije, da ne dozvolimo da se takvi zločini ponove. Negovanje zajedništva i život u slozi, miru i prijateljstvu sa građanima druge vere i nacije je dragocenost našeg Novog Sada, a važna lekcija za sve nas je da moramo biti zajedno u borbi protiv svake vrste nasilja..rekao je Đurić.

Predsednik Jevrejske opštine Mirko Štark podsetio je da  je trebalo da prođe 78 godina kako bi se za večnost zabeležila imena Jevreja koji su poginuli u borbi protiv fašizma i na taj način ih sačuvali od zaborava za buduće generacije.

  - Zahvaljujući trudu i zalaganju Pavla Katića, jednog od naših najstarijih članova koji se borio godinama za ovo spomen-obeležje, danas prisustvujemo ovom svečanom činu. Veoma je važno da se zapamti da je moja generacija poslednja koja ima indirektno sećanje na Drugi svetski rat, i sve ono što mi ne uradimo, naredne generacije neće uraditi jer će naša sećanja otići u zaborav. Ovaj spomenik i knjige koje koje ostaju za nama su veoma važni, zato što čuvaju tragove istorije od zaborava - rekao je Štark.

   Na spomen-obeležju u vidu granitne ploče uklesan je simbol Davidove zvezde, ispod kojeg je na srpskom, engleskom i hebrejskom jeziku napisano: „Jevreji Novog Sada poginuli u otporu protiv fašizma 1941-1945", a uklesana su i 92 imena Jevreja koji su u Novom Sadu dali život za oslobođenje zemlje od fašista. Spomenik je donirala kamenorezačka radnja Petrović iz Rumenke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!