JEDAN OFTALMOLOG, A 100.000 OČIJU: Za pacijente u Severnobanatskom okrugu zadužena samo dr Dragana Radin

Рада Шегрт
Rada Šegrt

21. 06. 2023. u 10:53

OPŠTA bolnica u Kikindi već godinama ima problem manjka lekara, pa na nekim odeljenjima radi samo jedan specijalista.

ЈЕДАН ОФТАЛМОЛОГ, А 100.000 ОЧИЈУ: За пацијенте у Севернобанатском округу задужена само др Драгана Радин

Foto: R. Šegrt

Očno odeljenje trebalo bi da ima četiri oftalmologa, ali već dve godine pacijente pregleda samo jedan. Doktorka Dragana Radin jedini je zaposleni očni lekar ne samo u Kikindi sa oko 50.000 stanovnika, već i u Severobanatskom okrugu, sa još pet manjih opština. Na preglede dolaze i pacijenti iz srednjeg Banata, iz sela koja su bliže Kikindi. Iako najčešće radi prekovremeno, dr Radin ne može sama da završi ono što bi trebalo da urade četiri doktora, pa su liste čekanja neminovne.

- Iako sam prošlog meseca obavila 563 pregleda ili 27 dnevno, imamo 333 pacijenta koji čekaju prvi pregled, neki duže od godinu dana. Na listi čekanja su samo oni koji nisu hitni slučajevi. Pacijenti sa hitnom patologijom pregledaju se istog dana, a sa hitnijom u roku od mesec dana - navodi dr Radin.

I pored ogromnog obima posla, prošle godine je urađeno 40 operacija katarakte, a ove godine će takve intervencije početi da se rade na teret fonda.

- Na operaciju katarakte čeka se nekoliko meseci. Operišemo samo pacijente sa nekomplikovanim kataraktama. Ostale upućujemo u KCV, gde se stavljaju na centralnu listu čekanja - kaže dr Dragana Radin.

Dobra oprema

- IMAMO kompjuterizovano vidno polje, koje je veoma značajno za dijagnostiku, praćenje pacijenata sa glaukomom i za otkrivanje neurološke patologije. Imamo i oftalmološki ultrazvučni aparat. Radimo sitne operacije na kapcima i uklanjanje tumorskih lezija - nabraja dr Radin.

U druge ustanove pacijenti se upućuju samo radi dodatne dijagnostike, laserskih intervencija, operacija i onda kada se hitna stanja dogode posle radnog vremena ambulante.

- Trend u svetu je da se pacijenti operišu u dnevnim bolnicama i da istog dana idu kući. I mi zadržavamo samo one kojima je potrebna sistemska terapija. Lokalnu pacijenti sami mogu da primene kod kuće i svakodnevno dolaze na kontrole - objašnjava dr Radin.

Osim nje, u Severnobanatskom okrugu honorarno rade još dva oftalmologa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!