CRVENA VRPCA I ZA MURAL: U Paraćinu neobičan događaj, građanima svečano predata ulična umetnost

Зорана Рашић
Zorana Rašić

08. 07. 2023. u 08:44

SKORO nikad se ne dešava u Srbiji, ali se u Paraćinu desilo. Na uglu ulica Vojvode Mišića i Todora od Stalaća presecanjem crvene vrpce svečano je otvoren mural - prelepa zidna slika na fasadi omanje zgrade. "Druga strana slobode" prvi je autorski mural Marije Savić Komarac, a ona ga je građanima "predala na upotrebu" zajedno sa Milošem Đokićem, zamenikom predsednika SO Paraćin.

ЦРВЕНА ВРПЦА И ЗА МУРАЛ:  У Параћину необичан догађај, грађанима свечано предата улична уметност

Foto: Z. Rašić

Sa razlogom, budući da je lokalna samouprava grada na Crnici finansijski podržala izradu ovog umetničkog dela po konkursu za projekte u kulturi.

Svečanom događaju prisustvovao je veliki broj znatiželjnika, komšija i medija. Kako je tom prilikom kazala autorka, oduševljena je kulturom svojim sugrađana i načinom na koji su prihvatili njeno umetničko delo. Posebno je raduje velika podrška dece koja su je, radoznala, zapitkivala o svemu dok je radila na skeli. To su osnovci koji su tu prolazili na putu do škole.

- Zaista sam ponosna na našu decu. Oslikavanje zida trajalo je oko mesec dana, a ja sam srećna što mi je pripala čast da svoj prvi autorski mural predstavim baš u svom gradu. Ime murala je "Druga strana slobode". Volela bih da to bude upamćeno jer je na njemu predstavljena osoba koja je slobodna, ili bar želi da to bude. Verovatno se svi slažemo u tome da se čovek rađa slobodan, ali se tokom života kao takav gubi. Ljubav, vera i nada, čiji su simboli tri balona na muralu, neophodni su svakome. Moja želja je bila da baš to poklonim svom gradu - priča Marija.

Rad na zidnoj slici prekidale su visoke temperature, kiša i vetar, tako da bi oslikavanje bilo završeno za oko dve nedelje da nije bilo toga. Od nekoliko zgrada izabrana je baš ova jer se uklopila u budžet, fasada je bila zdrava, a i nalazi se na tranzitnom mestu, u blizini škole. Sem toga, sa ponosom objašnjava autorka, ima dovoljno prostora za sve koji žele da se fotografišu ispred, a takvih je poprilično.

Umetnica, koja je diplomirala baš zidno slikarstvo, prezadovoljna je što je Opština imala sluha za njen projekat.

A kako je naglasio Miloš Đokić, koji je sa autorkom presekao vrpcu, lokalna samouprava u Paraćinu će i nadalje podržavati ovakve projekte poput Marijinog.

- Ljudi, širite ljubav... svima nam je to potrebno! Budite u dobroj veri i nadajte se boljem sutra, a Opština Paraćin će se svakako potruditi da vam te snove i ostvari. Z. RAŠIĆ

ZIDNA SLIKA ZA VEČNOST

Mural je površine tridesetak kvadrata, rađen je akrilnim bojama i od vremenskih prilika zaštićen lakom za kamen, tako da je praktično neuništiv. U Paraćinu je ovo prvi veliki mural i prvi u okolini koji je autorsko delo, rađen po izboru umetnika. Murali se, naime, najčešće naručuju na određene teme i obično su portreti poznatih ličnosti, kao što je mural nedavno preminulog akademika Dragoslava Mihailovića u susednoj Ćupriji, koji je autorku proslavio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove