TRAŽE NOVAC ZA BLANDAŠ: Kikinda obnavlja park iz 1896. godfine (FOTO/ VIDEO)

Rada Šegrt

16. 07. 2023. u 15:30

IAKO odavno nije u najlepšem, izvornom stanju koje bi podsećalo na uređene engleske i francuske parkove, Kikinda još može da se ponosi parkom "Blandaš" koji je podignut 1896. godine i jedan je od najstarijih u Vojvodini.

ТРАЖЕ НОВАЦ ЗА БЛАНДАШ: Кикинда обнавља парк из 1896. годфине (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto R. Šegrt

Nije zapušten, ali mu je obnova neophodna, pa je u toku izrada projekta revitalizacije.

Još nije poznato koliko bi koštala obnova Velikog parka, kako ga Kikinđani još zovu, ali je izvesno da će lokalna samouprava deo novca tražiti na međunarodnom konkursima.

- Park osim stabala ima i parterne elemente sa šetačkim stazama. Manji deo rađen je u "francuskom stilu", organizovan je kao "klasični parter" od oblikovanog, geometrijski sađenog šimšira, unutar kojeg su predviđeni cvetni detalji. Takav prostor nekada je bio na ulazu, ali, nažalost, više ne postoji. Preostali prostor oblikovan je u "engleskom stilu" koji podrazumeva grupe stabala i pojedinačna stabla između kojih su uređeni travnjaci - objašnjava Miroslava Narandžić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Park je nastao na zemljištu koje je grad kupio od Torontalske gazdinske zajednice u Velikoj Kikindi s ciljem formiranja lepog prostora u kojem bi građani mogli da provode vreme u prirodi. Na ulasku u park bio je ugostiteljski objekat, po čemu je "Blandaš" dodatno bio čuven.

- Ima 40 formi i varijeteta drveća, 27 vrsta lišćara, 11 vrsta četinara, što ukupno čini oko 700 stabala. Sva stabla su planski sađena, ali su neka, zbog starosti i bolesti, morala da budu zamenjena - navodi Narandžić.

Foto R. Šegrt

Kikindski Veliki park nalazi se u neposrednoj blizini Gradskog fudbalskog stadiona i sada ga često koriste rekreativci. Brigu o njemu vodi JP "Kikinda" uz stručnu pomoć Instituta za nizijsko šumarstvo iz Novog Sada koji procenjuje starost i vitalnost stabala u parku.

Nekadašnji izgled parka, Foto Narodni muzej Kikinda

Spomenik prirode

POVRŠINA parka "Blandaš" je nešto veća od dva hektara i pod zaštitom je kao spomenik prirode i predstavlja prirodno dobro treće kategorije. Starost nekih stabala procenjuje se na oko 127 godina. Impozantna su stabla hrasta lužnjaka, bele i crne topole, koprivića, sofore, kestena i javora koji se nalaze uz šetačku stazu. Park je menjao ime, nekada se zvao "Plantaška bašta", pa "Varoški vrt", "Narodna bašta", "Veliki park" i na kraju "Blandaš".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu