VISOK JE TRI METRA, OTKRIO GA JE TITO: Restauracija spomenika Žarka Zrenjanina, povodom 80 godina od oslobođenja grada (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

29. 07. 2023. u 16:45

POVDOM 80-godišnjice oslobođenja grada, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika, pokrenuo je inicijativu za restauraciju spomenika u centru,  narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, po kojem je grad, nakon oslobođenja od fašističkih okupatora, 1944. godine, dobio ime.

ВИСОК ЈЕ ТРИ МЕТРА, ОТКРИО ГА ЈЕ ТИТО: Рестаурација споменика Жарка Зрењанина, поводом 80 година од ослобођења града (ФОТО)

grad Zrenjanin

U tu svrhu Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odobrilo je 650 hiljada dinara, a ugovor o pomenutom iznosu potpisao je Ministar Nikola Selaković, u okviru finansiranja 16 projekata za održavanje ratnih vojnih memorijala u ukupnoj vrednosti 32 miliona dinara u ovoj godini.

Govoreći o obnovi spomenika, kod kojeg se redovno održavaju ceremonije obeležavanja Dana pobede, 9.maja i Dana oslobođenja grada 2.oktobra, Dragana Šijak, arhitekta-konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu,  naglasila je da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja već dve decenije finansira obnovu spomenika, te da se u kontinuitetu obnavljaju ugroženi spomenici iz Drugog svetskog rata na teritoriji Zrenjanina.

- Autor spomenika Žarku Zrenjaninu, vajar Rade Stanković, bio je učenik čuvenog Ivana Meštrovića i spomenik je primer Meštrovićeve, tzv “italijanske škole”. Zbog pozicije koju spomenik ima, bronzana patina tokom vremena nije uspela da se formira u jednom sloju, tako da će konzervatori hemijskim putem prvo ukloniti sve slojeve patine, ponovo naneti zaštitu i na taj način vratiti prvobitni izgled skulpturi - naglasila je Dragana Šijak, uz napomenu da je predviđeno i čišćenje i obnova postamenta, kao i uklanjanje grafita sa kamenog zida iza spomenika.  
    
TITO OTKRIO SPOMENIK 1952. GODINE
Spomenik Žarku Zrenjaninu visine tri metra, otkrio je tadašnji predsednik Jugoslavije, maršal Josip Broz Tito 11. maja 1952. godine. Spomenik se nalazio na Trgu slobode sve do 1964. godine kada je, zbog rekonstrukcije trga, premešten na lokaciju na kojoj se i sada nalazi,  ispred zgrade Komiteta.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!