ČAK 15.000 DECE IZ DIJASPORE BIĆE OVOG LETA U SRBIJI: U ovom gradu će učiti o istoriji i folkloru (FOTO)

S.BABOVIĆ

18. 08. 2023. u 19:02

VIŠE od 15.000 dece od 12 do 18 godine iz naše dijaspore boraviće tokom ovog leta u Srbiji, a neki od njih su od 21. do 23. avgusta na Omladinskom kampu u Kruševcu.

ЧАК 15.000 ДЕЦЕ ИЗ ДИЈАСПОРЕ БИЋЕ ОВОГ ЛЕТА У СРБИЈИ: У овом граду ће учити о историји и фолклору (ФОТО)

Foto:S.Babović

U ovom gradu učiće o srpskoj kulturi i umetnosti, jezičkom identitetu i folkloru. Plan je da posete značajne spomenike Lazarevog grada, Ribarsku Banju, kao i planinu Jastrebac.

- Posetiće nas članovi pet kulturno - umetničkih društava iz Slovenije (Celje, Kranj i Kopar ), Rumunije ( Deta ) i Republike Srpske ( Istočno Sarajevo) - kaže Aleksandar Jovanović, zamenik gradonačelnice Kruševca. - Svi događaji, igre, radionice, imaju za krajnji cilj promociju našeg kulturno – istorijskog nasleđa i povezivanje mladih iz dijaspore sa vršnjacima iz matice, kao i uspostavljanje saradnje na svim poljima, koja će se kontinuirano unapređivati.

Najmlađe iz dijaspore ugostiće  kulturno - umetnička društva iz Kruševca i više sela Padež, Krvavica, Dvorane,Jasika, Veliki Šiljegovac. Prirediće se i prijem u Mozaik sali, kao i žurka na otvorenim bazenima Sportskog centra. U planu je i poseta zabavnog parka Šarengrad, razgledanje znamenitosti. Svi zajedno, posadiće Drvo prijateljstva.

Poslednjeg dana Omladinskog kampa, 23.avgusta, biće defile folklornih ansambala u centru Kruševca, gde će u okviru celog programa biti i koncert pevača Željka Vasića.

Omladinski kamp u Kruševcu, jedan od mnogih tematskih kampova koji se ovog leta organizuju u Srbiji, odvija su uz podršku Kabineta ministra zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave