VENCI NA SPOMENIK STEVI PISARU: Na Karađorđevom brdu iznad Paraćina obeležen završetak Ivankovačke bitke (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

19. 08. 2023. u 16:23

NA DANAŠNjI dan 1805. godine u nastavku Boja na Ivankovcu, dogodila se bitka kod Paraćina u kojoj su srpske ustaničke snage uspele da pobede jedinice regularne vojske Osmanlijskog carstva koju je predvodio Hafiz Paša.

ВЕНЦИ НА СПОМЕНИК СТЕВИ ПИСАРУ: На Карађорђевом брду изнад Параћина обележен завршетак Иванковачке битке (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

- Za nas je to jako bitan datum jer kasnije, sve do 1809. godine, srpski ustanici ređali su samo pobede. Sama ta bitka obeležena je jednim mitom koji istoričari ne mogu sa sigurnošću da potvrde, da je Steva Pisar, koji je bio jedan od Karađorđevih sekretara, pucao iz topa, da je đule palo na šator Hafiz Paše i ranilo ga u nogu, ali svakako je bitno da je srpska vojska pobedila, da se Hafiz paša povukao i prilikom povlačenja preminuo, te da je skoro sigurno da je bio ranjen - rekao je istoričar Marko Pekić povodom obeležavanja godišnjice ove bitke upravo kod Spomenika Stevi Pisaru na Karađorđevom brdu.

Foto: Z. Rašić

Svečanost je počela himnom, uvodnom reči o značaju ovog istorijskog datuma i minutom ćutanja, a potom su polaganjem venaca poštu Pisaru odale delegacije Opštine Paraćin, Vinskog viteškog reda koji nosi ime Steve Pisara, Udruženja  potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, Ratnih veterana Paraćin, POKS-a i Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Velikom broj prisutnih obratili su se predsednik Opštine Vladimir Milićević i istoričar Dejan Perić. Milićević je, između ostalog, rekao da je cilj današnjeg okupljanja da se oda počast srpskim junacima koji su se borili protiv ogromne svetske sile, te da Srbija nema podanički gen i da ga nikada neće imati. On je najavio, takođe, da će ovaj prostor oko spomenika uskoro biti bolje uređen.

U okviru ove svečanosti zdravicu narodu srpskom govorio je glumac Tomica Đorđević, a događaj je obuhvatio i scenski prikaz ispaljenja đuleta iz replike trešnjevog topa, onako kako se prepostavlja da je bilo kad je Steva Pisar gađao šator Hafiz Paše.

U organizaciji manifestacije učestvovao je Vinski vipteški  red „Steva Pisar 1805“, pa se ona završila degustacijom vina kao svojevrsnim uvodom u večerašnju 7. „Vinsku promenadu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!