U OVOM GRADU TREĆINA BRAKOVA ZAVRŠI SE RAZVODOM: Šta kažu matičari?

S.BABOVIĆ

02. 09. 2023. u 11:34

81 brak zaključen je u prvih sedam meseci ove godine u Trsteniku, dok je u istom periodu došlo do razvoda u 28 slučajeva, pokazuje istraživanje „Novosti“.

У ОВОМ ГРАДУ ТРЕЋИНА БРАКОВА ЗАВРШИ СЕ РАЗВОДОМ: Шта кажу матичари?

S.Babović

U Matičnoj službi opštine napominju da trećina razvedenih ne ukazuje na to je brak kao institucija urušen, budući da se na godišnjem nivou sklopi od 150 do 170 brakova, što je značajan broj u odnosu na veličinu ove lokalne samouprave.

- Najgora statistika zabeležena je 80 - ih godina prošlog veka - napominje za „Novosti“ Zvezdan Mutavdžić, koordinator Matične službe. - Svakoga jutra, zaticala su me dokumenta za bar tri do četiri zahteva za sporazumno raskidanje bračne zajednice. Bezmalo je bilo više razvoda nego sklopljenih brakova. Poslednjih 7-8 godina, taj trend posebno opada.

Dva su interesantna momenta u ovom fenomenu u broju brakova, čiji se broj ne smanjuje. Prvi se odnosi na to da broj brakova ne opada, iako je u Trsteniku manje stanovnika: prema poslednjem popisu iz 2022.godine, u ovoj opštini živi 36.138 stanovnika, što je za 6.828 stanovnika manje u odnosu na popis iz 2011.godine. Razlog je relativno jednostavna procedura zakazivanja venčanja u Trsteniku, bukvalno od "danas za sutra", kao i nesmanjena vera u brak.

Druga zanimljivost leži u činjenici da je među razvedenima sve više dugogodišnjih supružnika.

- Razvodi sve češće dolaze posle 30, čak 40 godina braka - navodi Mutadžvić. 

Ipak, upravo se u dugovečnim brakovima kriju najbolji recepti za harmoničan suživot. Prošle godine su čak 24 para u Trsteniku obeležila tačno 50 godina bračnog zajedništva.

-U braku ne sme da bude glavnog, mi smo bili glavni oboje - svedoči Vidosava Marinković, koja je u braku sa Miloradom od davne 1972.godine. - Za dobar brak potrebno je dvoje. Sada su druga vremena, ali možemo još uvek da preporučimo mladima da se dogovaraju, vole i poštuju.

Iskustvo Trsteničana Nade i Branka Stanojevića je da je ljubav presudna.

- Bili smo zasta dobri,vredni, tolerantni,strpljivi - kažu Stanojevići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata