NAPREDUJE IZGRADNJA JAVNIH GARAŽA U NOVOM SADU: Podzemne etaže u Ulici Modene kod Banovine prihvatiće 434 vozila

Z. GRUMIĆ

01. 09. 2023. u 17:53

PLANIRANO je da krajem ove i početkom iduće godine bude završena izgradnja podzemnih javnih garaža u Ulici Modene i kod palate Banovine u centru Novog Sada, čime će drugi po veličini grad u Srbiji dobiti prva dva takva javna objekta po najvišim svetskim standardima, od ukupno četiri koliko će biti izgrađeno na osnovu ugovora o koncesiji zaključenog pre tri godine.

НАПРЕДУЈЕ ИЗГРАДЊА ЈАВНИХ ГАРАЖА У НОВОМ САДУ: Подземне етаже у Улици Модене код Бановине прихватиће 434 возила

Internet stranica Grada

Puštanjem u upotrebu tih objekata, sa ukupno 434 parking mesta, biće značajno ublažen višegodišnji hronični problem parkiranja u gradu sa oko 400.000 stanovnika, koji se poslednjih godina ubrzano razvija i širi.

Radovi na izgradnji javne garaže u Ulici Modene, površine 9.575 kvadratnih metara, počeli su 14. juna 2022. godine a planirani rok za njihov završetak je 28. februar 2024. Kada bude gotova i puštena u rad, vozači će tu imati na raspolaganju ukupno 267 parking mesta na tri podzemne etaže.

- Na prvom nivou biće 88, drugi će imati 87 a treći 92 parking mesta. Od ukupnog broja, 14 je namenjeno osobama sa ivaliditetom a osam za električna vozila – preciziraju nadležni u Gradu.

Istovremeno je počela i gradnja podzemne garaže kod Banovine, odnosno na lokaciji parka pored zgrade Skupštine AP Vojvodine. Završetak tih radova planiran je za 25. decembar ove godine. U tom objektu površine 6.280 kvadratnih metara biće obezbeđeno ukupno 167 parking mesta na dve etaže (prvi nivo imaće 79 a drugi 88). Za osobe sa invaliditetom tu je predviđeno devet parkinga dok je osam planirano za električna vozila.

Nakon završetka radova, Grad Novi Sad će obaviti parterno uređenje tog prostora između ulica Žarka Zrenjanina, vladike Platona i Jovana Đorđevića.

Programom uređenja građevinskog zemljišta je za tu namenu predviđen ukupni iznos od 250 miliona dinara a biće realizovan kroz dvogodišnje finansiranje, odnosno 150 miliona dinara u ovoj a 100 miliona dogodine.

U toku je izrada tehničke dokumentacije parternog uređenja tog prostora a ugovorena vrednost je skoro 8,5 miliona dinara.

Treća podzemna javna garaža biće građena na Trgu republike, a prema ugovoru koncesionar je dužan da za tu lokaciju projektuje minimalno 400 parking mesta, sa dozvoljenim odstupanjem -10 odsto, ukoliko je to tehničko-tehnološki izvodljivo.

Četvrta javna garaža predviđena ugovorom jeste nadzemna na prostoru između ulica Šafarikove i Uspenske, gde je planirano najmanje 350 novih parking mesta.

- Imajući u vidu složenost postupaka eksproprijacije nepokretnosti i administrativnog prenosa prava korišćenja zemljišta na ovom lokalitetu, kao i veliki broj prethodnih pitanja koja je potrebno rešiti, aneksom Ugovora o koncesiji od 25.avgusta 2022. godine, rok za rešavanje imovinsko pravnih poslova je produžen je do 4. septembra 2024.godine – navedeno je na internet stranici Grada.

Grad Novi Sad i koncesionar „Javne garaže“ d.o.o. Novi Sad su 4. septembra 2020. godine potpisali Ugovor o koncesiji za izgradnju četiri javne garaže u Novom Sadu, odnosno tri podzemne i jedne nadzemne.

Na osnovu tog ugovora Koncesionar ima pravo na ukupno 43 godine koncesije, odnosno tri godine za projektovanje i izgradnju i 40 godina na upravljanje javnim garažama od dana primopredaje.

Privredno društvo „Javne garaže“ d.o.o. Novi Sad osnovali su kompanija “Best in Parking-Holding AG“ iz Beča, jedna od najvećih u svetu u oblasti izgradnje i upravljanja javnim garažama i domaća građevinska firma „Inobačka“ iz Novog Sada.

Tekst realizovan uz podršku Grada Novog Sada!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!