"MATIĆEVI DANI": Bogat program

Z. GLIGORIJEVIĆ

04. 09. 2023. u 14:01

OTVARANjE 42. „Matićevih dana“, koji traju od 9. do 13. septembra, predviđeno je u subotu, 9. septembra, sali OMŠ „Dušan Skovran“ u 19 časova.

МАТИЋЕВИ ДАНИ: Богат програм

Foto: Z. Gligorijević

Nastupiće dobitnici nagrada za najlepšu pesmu na zadati stih iz Matićeve pesme za 2023. godinu i učenici i profesori OMŠ „Dušan Skovran“ iz Ćuprije. Biblioteka „Dušan Matić“, koja nosi ime ovog nadrealiste, rodom iz Ćuprije, ispred bivšeg Doma JNA postaviće izložbu “125 godina od rođenja Dušana Matića kroz slike i dela“. Veče će stihovima poznatih pesnika i muzičkim numerama zatvoriti glumac Ivan Bosiljčić, muzičkom predstavom „Naše veče“.

Nedelja je predviđena za tradicionalno pesničko druženje ”Teku reke”, u kome će učestvovati pesnici iz celog Pomoravskog okruga. Ni ove godine neće izostati druženje pesnika sa učenicima osnovnih i srednjih škola, koje ćeu ponedeljak, 11. septembra, od 17 sati u sali Muzičke škole dočekati pisac Danijela Kvas. U okviru poetske večeri, biće održana i radionica za recitatore i učenike osnovnih i srednjih škola Recitanionica.

Otvaranje izložbe radova pristiglih po osnovu konkursa „Matiću u čast” planirano je za utorak, 12. septembar, u 19 sati u galeriji Muzeja “Horeum Margi Ravno”.

Naučni skup na temu ”Uvek prisutni Matić”, koji je zakazan za samu završnicu manifestacije 13. septembra, okupiće eminentne književne kritičare, pisce, profesore književnosti, izdavače koji će na okruglom stolu besediti o životu i stvaralaštvu Dušana Matića.

Dodela književne nagrade “Matićevi šal” najuspešnijem mladom piscu za prvu knjigu pesama biće održana u sali Muzičke škole i sredu, 13. septembra u 19 časova. Nagrada se sastoji od ručno pletenog šala, povelje i novčane nagrade. Na završnoj svečanosti biće dodeljene i nagrade najuspešnijim takmičarima u kvizu “Šta znaš o Matiću”, autoru nagrađenog rada na likovnom konkursu “Matiću u čast” i na književnom konkursu ”Leti sve leti”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)