GRADOVI POBRATIMI: Zrenjanin je "rođak" ovom kineskom gradu

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

08. 09. 2023. u 18:42

KINESKI Jentaj i Zrenjanin, koji su prijateljsku saradnju i pobratimski odnos uspostavili još u decembru 2021. godine u okviru dijaloga na visokom nivou između Autonomne pokrajine Vojvodine i kineske provincije Šanding, kojoj Jentaj teritorijalno pripada, organizovali su predstavljanje kineskog grada u Zrenjaninu, sa ciljem  uspostavljanja još boljih odnosa i saradnje u različitim oblastima kao što su privreda, trgovina, poljoprivreda, kultura i javno zdravlje. 

ГРАДОВИ ПОБРАТИМИ: Зрењанин је рођак овом кинеском граду

grad Zrenjanin

Glavni organizator predstavljanja bila je Kancelarija za informisanje Narodne vlade grada Jentaj, uz podršku Akademije za prevodilaštvo kineske međunarodne izdavačke grupacije.

- Šandong je provincija sa velikom populacijom i razvijenom ekonomijom, kulturom i turizmom na istočnoj obali Kine, a primera radi u julu ove godine tri stotine ključnih turističkih atrakcija u toj provinciji primilo je ukupno 48 miliona turista postigavši prihod od 2,71 milijardu dolara - naglasio je Vang Jenliang, direktor Kineskog kulturnog centra u Beogradu, uz napomenu da kada jednom posetite Jentaj, osećanja ostaju za ceo život.

GRAD NA OBALI ŽUTOG MORA

Gung Haitao, direktor Kancelarije za informisanje grada Jentaja, putem video linka predstavio je prirodne lepote i privredne potencijale Jentaja, koji se nalazi na obali Žutog mora.

- Potpisivanjem Sporazuma o uspostavljanju  prijateljskih odnosa sa Jentajem, otvorene su nove istorijske stranice saradnje između naših gradova, pokrajina i naroda, a grad Zrenjanin dao je važan doprinos razvoju međusobnih odnosa i saradnje između Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, Provincije Šandong i Narodne Republike Kine - naglasio je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, ističući da je investicija vredna skoro milijardu dolara stigla u Zrenjanin, upravo iz kineske provincije Šandong.

PRISUSTVO PREDSTAVNIKA UN

Dejvid Moris, potpredsednik Održive poslovne mreže Ujedinjenih nacija za Aziju i Pacifik, naglasio je da duboko veruje u bratimljenje dva grada, koje će sigurno doprineti njihovom razvoju.

 

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Izložba fotografija grada Jentaja „Posmatrajmo očaravajuću obalu, uživajmo u svežem i lepom Jentaiju“ izazvala je veliko interesovanje, kao i promotivni video o vinu iz Jentaja, koji je poznat kao razvijena vinska regija.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao