"NEMANJINI DANI" U PORTI ZADUŽBINE: Tradicionalni srednjevekovni festival u Kurušumliji

D. Z.

14. 09. 2023. u 09:00

OSIM očuvanja tradicije i podsećanja na stare zanate i viteške borbe, ali pre svega bogat kulturno-istorijski život ovog kraja, tradicionalnom manifestacijom "Nemanjini dani" želimo da podsetimo da je manastir Svetog Nikole u Kuršumliji prva u nizu Nemanjinih zadužbina.

НЕМАЊИНИ ДАНИ У ПОРТИ ЗАДУЖБИНЕ: Традиционални средњевековни фестивал у Курушумлији

foto d.z.

Ova obnovljena svetinja okuplja vernike ne samo iz naše opštine već i posetioce i turiste iz čitave zemlje i sveta koji obilaze kulturno istorijske, ali i prirodne znamenitosti našeg kraja.

Ovim rečima Vojimir Čarapić, predsednik Opštine Kuršumlija objašnjava značaj srednjovekovnog festivala "Nemanjini dani" koji se po šesti put danas i sutra održava u porti manastira Svetog Nikole kod Kuršumlije.

Pored dečje kreativne radionice, etno-bazara i domaće radinosti, na ovoj dvodnevnoj manifestaciji u duhu srednjeg veka nastupaće gudački kvartet, biće prikazane viteške borbe, kao i drugi sadržaji...

- Cilj je očuvanje duhovnih, kulturnih i tradicionalnih vrednosti našeg kraja - navode iz Turističke organizacije Kuršumlije koja je uz lokalnu samoupravu organizator ovog srednjovekovnog festivala na kojem će posetioci moći da uživaju na koncertima Slobodana Trkulje i "Balkanopolisa", ali i viteškim borbama koje su centralni deo ovog festivala.

I dok organizatori manifestacije ističu da se njome želi prikazati značaj ovog kraja kroz istoriju, deca uzrasta od deset do jedanaest godina kroz grupni rad ukazaće na kreativan način važnost rodonačelnika dinastije Nemanjić - Stefana Nemanje za našu državu.

Ovaj hram, koji spada u jednu od najvažnijih srpskih svetinja još se obnavlja. Svetinja je posle više od tri veka oživela pre desetak godina i u njoj se odvija crkveni život i služe liturgije.

- Iako je delimično obnovljen još 1975. godine, manastir je osposobljen za bogosluženje početkom marta 2014. kada su u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika izvedeni unutrašnji radovi. Unutrašnjost je omalterisana, a predstoje radovi na oslikavanju fresaka - istie predsednik Čarapić, koji napominje da je u međuvremenu sagrađen i jedan zvonik koji je bio porušen.

 

 
 

 

Sveti Nikola stariji od Hilandara

MANASTIR Svetog Nikole u Kuršumliji je najstarija, odnosno prva u nizu zadužbina Stefana Nemanje, koju je zajedno sa obližnjim manastirom posvećenim Bogorodici (a koji je još u ruševinama), podigao između 1159. i 1166. godine. Nalazi se na uzvišenju koje se uzdiže nad gradom, iznad ušća Banjske u Toplicu.Procene istoričara ukazuju da je manastir Svetog Nikole stariji od Hilandara 32, a od čuvenog Notr Dama čak 92 godine kao i da od ovog manastira datiraju počeci istorije, kulture i države.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)