ČETIRI IZLOŽBE SA DUŠOM: U Paraćinu završen drugi festival umetničke fotografije „Sarmates“ES“

Зорана Рашић
Zorana Rašić

23. 09. 2023. u 07:40

SAMOSTALNE izložbe četvoro izuzetnih fotografa, od kojih su dvoje iz inostranstva, obeležile su ovogodišnji 2. festival „Sarmates“, koji je sa velikim trudom organizovala u Paraćinu Foto-grupa „Art tim“. Izložbe su otvorene na četiri lokacije, u četiri različita galerijska prostora u zgusnutom vremenu od samo dva dana.

ЧЕТИРИ ИЗЛОЖБЕ СА ДУШОМ:  У Параћину завршен други фестивал уметничке фотографије „Сарматес“ЕС“

Foto: Z. Rašić

Početak, u četvrtak  uveče, protekao je u znaku Miloša Krstića (29) iz Paraćina, mladog inženjera grafike i dizajna koji se već deset godina bavi fotografijom, dok je kraj festivala sinoć (petak) „odsvirao“ Kragujevčanin Aleksandar Buđevac, iskusni fotografski „vuk“ sa preko 150 nagrada i priznanja, koji neguje tradicionalnu fotografiju u Srbiji.

Prve festivalske večeri pored Krstićeve izložbe „Island“ u Galeriji „U prolazu“ Narodne biblioteke „Dr Vićentije Rakić“, u zgradi RISC-a otvorena je i gostujuća izložba „Nostalgija“ Koste Dupčinova iz Bitolja (Severna Makedonija), dok je u petak uveče u Zavičajnom muzeju publika uživala u radovima svetski poznate fotografkinje  Normante Ribokaite iz Litvanije.

Dupčinov i Ribokaite dali su međunarodni karakter ovom fotografskom prazniku, a publici priliku da tu umetnost sagledaju iz drugog ugla. Gost iz Bitolja izložio je drugi deo svoje samostalne izložbe „Nostalgija“, koju je stvorio inspirisan zanatima u nestajanju. Njegovu crno-belu postavku podržalo je Ministarstvo kulture te države i ona je već viđena u brojnim makedonskim gradovima.

Veliku pažnju posetilaca izazvalo je i samo otvaranje festivala u antreu Biblioteke. Fascinantni pejzaži Islanda Miloša Krstića, a u pitanju je bila njegova prva samostalna izložba, svedočili su da je autor ispunio svoj san  da fotografiše baš taj deo sveta.  Kaže da je svaki detalj prirode tamo neverovatan, a za izložbu je premijerno odabrao 24 nikad viđene fotografije.

A koliko je festival „Sarmates“ važan za Paraćin govori podatak da je reč o projektu kulture koji je podržan sredstvima budžeta Opštine, zbog čega je otvaranju prisustvao i čelnik te lokalne samouprave, Vladimir Milićević. Z. RAŠIĆ

Kako pridobiti publiku

IDEJA festivala „Sarmates“ je da popularišemo umetničku fotografiju i da pridobijemo Paraćince da je zavole, objašnjava razlog pokretanja ove manifestacije Bojan Petrović iz Foto-grupe „Art tim“. –A mi ćemo nastaviti da ih prezentujemo na što više različitih mesta, ne samo u galerijama, već i na ulici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?