SRPSKA NAUKA PAMTI RISTU T. NIKOLIĆA: Kulturni događaj godine u Vranju

Дејан Ристић
Dejan Ristić

05. 10. 2023. u 11:28

Povodom 4. oktobra, Dana oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju je otvorena izložba pod nazivom ,,Antropogeografski rad i naučna istraživanja Riste T. Nikolića". Zajedno sa pratećim katalogom, ova postavka ima prvorazredni kulturni i istorijski značaj za grad, rečeno je na svečanosti.

СРПСКА НАУКА ПАМТИ РИСТУ Т. НИКОЛИЋА: Културни догађај године у Врању

D. Ristić

Otvarajući izložbu, zamenica gradonačelnika Zorica Jović je istakla da izložba i prateći katalog predstavljaju potencijalni kulturni događaj godine u Vranju jer se po prvi put pred stručnom i kulturnom javnošću prikazuju život i delo Riste T. Nikolića, jednog od najznačajnih Vranjanaca koji je, čini se, nepravedno zapostavljen.

Direktor Istorijskog arhiva ,,31. januar'', Saša Stamenković se zahvalio se Ministarstvu kulture i Gradu na podršci u realizaciji ovog projekta, kao i porodici Vlajinac iz Vranja, čiji je Rista T. Nikolić, potomak i koja je ustupila zavidni deo građe za pripremu izložbe i štampanje kataloga. 

Značaj zaostavštine Riste T. Nikolića je nemerljiv jer je mapirajući običaje, selo, poreklo, stanovništvo i običaje, on je Vranje uveo u nauku, istakao je jedan od autora, Branislav Borić. Koautorka postavke, Dragana Ristić je govorila o životu i delu Nikolića, poznatog u evropskim okvirima svog vremena, najboljeg i najomiljenijeg učenika čuvenog Jovana Cvijića.

Rista T. Nikolić je svojim radovima odredio etničku kulturu i nacionalni karakter stanovništva juga Srbije koje su svojevremeno svojatali Bugari. Zajedno sa Cvijićem, jedan je od osnivača Srpskog geografskog duštva. Poginuo je na Solunskom frontu 1917. godine.  

D. Ristić

Najbolji učenik Jovana Cvijića

Neka od njegovih dela su „Vranjska Pčinja u slivu Južne Morave”, „Poljanica i Klisura”, "Širenje Arnauta u srpske zemlje", „Galijacija Šar planine”, "Okolina Beograda" i druga. Poginuo je na Solunskom frontu 1917. godine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?