STIHOVI KAO - BISERI Od 17. do 19. oktobra održava se 54. izdanje "Smederevske pesničke jeseni"

Јелена Илић
Jelena Ilić

17. 10. 2023. u 11:04

OVOGODIŠNjI, 54. Međunarodni festival poezije "Smederevska pesnička jesen" održava se od 17. do 19. oktobra, a program prvog dana - Narodnoj biblioteci - otvara 23. Sajam poezije, tokom kojeg će biti priređena izložba knjiga na srpskom jeziku objavljenih između dva Festivala, kao i postavka dela i dokumenata iz fonda pomenute ustanove kulture.

СТИХОВИ КАО - БИСЕРИ Од 17. до 19. октобра одржава се 54. издање Смедеревске песничке јесени

Foto: J.I.

Najavljeno je i obeležavanje pesničkih jubileja: 125 godina od rođenja Bertolda Brehta, vek od rođenja Vislave Šimborske, 125 godina od rođenja Desanke Maksimović, te isto toliko od rođenja Dušana Matića i Rastka Petrovića.

Istoga dana, u Velikoj dvorani ovdašnjeg Centra za kulturu, biće priređen program "Pevam Smederevo" - uz predstavljanje ovogodišnje dobitnice Povelje lista "Naš glas", zavičajna pesnikinja Aleksandra Ljubisavljević, potom dobitnika nagrade "Smederevski Orfej" - Lazar Jović, kao i najlepše pesme o Smederevu po konkursu za nagradu "Tomislav Stevanović".

Škole

U SARAORCIMA i Dobrom Dolu juče je počeo pretfestivalski program "Radost susretanja", tokom kojeg su stvaraoci bili u školama čiji su đaci učestvovali na konkursu "Zlatno slovce", a Ranko Pavlović, ovogodišnji dobitnik nagrade "Zlatni ključić", u seoskim školama gostovaće 18. i 19 oktobra.

Sutradan, 18. oktobra, pesnička manifestacija počeće tradicionalnim programom "Svetlosti reči", odnosno druženjem poeta sa učenicima smederevskih srednjih škola, dok će u Centru za kulturu biti priređen program "Pesnički meridijani Smedereva" i uručena nagrada "Zlatko Krasni", koju će ove godine dobiti prevodilac Dejan Acović. U ediciji "Zlatna struna", biće predstavljene dve knjige, jer je od pretprošle godine odlučeno da se ova nagrada dodeljuje za neobjavljenu zbirku pesama, pa će sad biti promovisana dela Borivoja Vezmara i Vojina Trivunovića.

- Ovogodišnja "Smederevska pesnička jesen" objavila je trinaest publikacija, sve u skladu sa opredeljenjem da zovemo manje pesnika, a da goste vezujemo za nagrade koje dodeljujemo. Tako pesnicima otvaramo mogućnost da više govore poeziju, a da nama ostanu publikacije koje će svedočiti o Festivalu - kaže Jovica Tišma, jedan od urednika programa manifestacije.

Završno veče, uz uručivanje priznanja svim ovogodišnjim laureatima, biće posvećeno Nansi Morehon, pesnikinji iz Kube, 39. dobitnici nagrade "Zlatni ključ Smedereva" - koja će 20. oktobra, u muzeju knjige i putovanja "Adligat", imati svoje poetsko veče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)