PUCALI I IZ TOPA: Dan primirja obeležen i u kuršumlijsksom selu Igrište kraj prvog spomenika Gvozdenom puku

D. Z.

11. 11. 2023. u 18:29

PALjBOM iz drvenog topa koji je replika Hajduk Veljkovog, tačno u 11 sati i 11 minuta kada je sklopljeno primirje, ali i polaganjem venaca i cveća na spomenik borcima Gvozdenog puka iz kuršumlijskog sela Igrišta u kojem se nalazi spomenik ovom čuvenom puku Srpske vojske, predstavnici istoimenog Udruženja obeležili su Dan primirja.

ПУЦАЛИ И ИЗ ТОПА: Дан примирја обележен и у куршумлијсксом селу Игриште крај првог споменика Гвозденом пуку

foto d.z.

Prema rečima Živote Jevremovića, jednog od članova ovog Udruženja i inicijatora izgradnje spomenika sagrađenog 2016. godine, na kojem su ispisana imena nastradalih pripadnika ovog puka iz Igrišta, iz ovog malenog sela nadomak Kuršumlije svih sedamnaest momaka koliko, ih je bilo u selu, odazvalo se dobrovoljno u rat.

- Vratila su se samo trojica i u čast svih njih pokraj spomenika zasadili smo sedamnaest omorika –ističe Jevremović napominjući da je spomen kompleks stradalim meštanima trajni spomen na njihovu hrabrost i žrtve.

Inače, svečanost u Igrištu otvorio je Marko Trnovac dvostruki osvajač Zlatne trube, koji je odsvirao srpsku himnu. Svečanosti su prisustvovali članovi Udruženja boraca iz Kuršumlije kao i meštani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!