U VALJEVSKOM NARODNOM MUZEJU OTVORENA PRVA IZLOŽBA ZA SLEPE I SLABOVIDE: Dodiruju baštinu

B. PUZOVIĆ

11. 01. 2024. u 07:54

PRVU izložbu u valjevskom Narodnom muzeju, namenjenu slepim i slabovidim osobama - "Dodirnimo nasleđe" - prati audio-vodič, a napisi, objašnjenja i brošure štampani su i na Brajevom pismu.

У ВАЉЕВСКОМ НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ОТВОРЕНА ПРВА ИЗЛОЖБА ЗА СЛЕПЕ И СЛАБОВИДЕ: Додирују баштину

FOTO: Privatna arhiva

Postavku je, u okviru projekta "Pristupačnost stalne postavke slepim i slabovidim osobama", finansiralo Ministarstvo kulture, a prikazana je kultura stanovanja na prelazu iz 19. u 20. vek. Eksponati su makete, modeli od prirodnih materijala, poput drveta, zemlje i vune. U drugom segmentu, pred publikom su svedočanstva burne istorije Valjeva i okoline, a za potrebe ove izložbe izrađeni su i trodimenzionalni modeli odlikovanja, poput Albanske spomenice.

Primer

- PRIPREMAJUĆI ovu izložbu, bila sam u prilici da u beogradskom Muzeju savremene umetnosti taktilnu postavku "obiđem" zatvorenih očiju, isključivo dodirom - ističe Gordana Pajić. - Posle tog iskustva, shvatila sam da je veoma važno da i publika koja nema problema sa vidom, na taj način, kroči u svet slepih i slabovidih.

- Pored stručnog tima naše ustanove, veliku pomoć u realizaciji pružili su nam škola za učenike oštećenog vida "Veljko Ramadanović" u Zemunu i Muzej savremene umetnosti - kaže rukovodilac projekta, etnolog Gordana Pajić. - Mali broj kulturnih ustanova u Srbiji, naročito muzeja i galerija, imaju ovakve sadržaje, pa smo koristili iskustva kolega iz Leskovca i novosadske galerije "Beljanski".

A, da bi dočarali temu, autori su osmislili maketu kuće, polubrvnare i predmeta koji su činili domaćinstvo, poput drvenog tronošca, posuđa od keramike, odeće... Načinili su ih grnčar Milojko Nikitović, maketar Ranko Pavlović i krojač narodnog odela Vanda Grujičić.

- Sve je izrađeno tako da posetioci mogu dodirom da osete materijal, ali i izraženu ornamentiku - objašnjava Gordana Pajić. - Inkluzija slepih i slabovidih osoba nije naročito aktuelna u Valjevu i Kolubarskom okrugu, pa smo smatrali da naš Narodni muzej može da bude pionir i u toj oblasti. Zato, u saradnji sa valjevskim Udruženjem slepih i slabovidih, već planiramo razne kreativne programe i radionice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)