PRECI JUNAŠTVOM IZBORILI SLOBODU: Nizom svečanosti Grad Niš obeležio Dan oslobođenja od Turaka

J. ĆOSIN

11. 01. 2024. u 18:00

NIŠ je oslobođen od Turaka 11. januara 1878. godine, kada se posle pet vekova robovanja, na bedemima Niške tvrđave ponovo zavijorila srpska trobojka.

ПРЕЦИ ЈУНАШТВОМ ИЗБОРИЛИ СЛОБОДУ: Низом свечаности Град Ниш обележио Дан ослобођења од Турака

foto J. Ćosin

Toga dana je između kneza Milana Obrenovića i pukovnika Milojka Lešjanina s jedne i komandanta grada Niša Halil-paše i Mutesarifa Rašid-paše s druge strane, zaključen ugovor o predaji tvrđave i grada Niša.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski čestitala je građanima Dan oslobođenja i podsetila na vreme kada je Niš pripojen matici Srbiji.

- Na današnji dan 1878. godine srpsku zastavu na Stambol kapiji Niške tvrđave postavio je Nišlija Todor P. Stanković, član tajnog komiteta za oslobođenje Niša i pregovarač o predaji Turaka. Niš je bio slobodan i pripojen matici Srbiji. Grad čuva i neguje tradicije slobodarstva i junaštva srpske vojske. Naša je obaveza da budemo dostojni slobode i hrabrosti naših predaka. Čuvajmo mir, svoju slobodu i nezavisnost. Čuvajmo našu Srbiju i naš Niš - poručila je gradonačelnica nakon polaganja venca na grobu Todora Stankovića na niškom Starom groblju.

Venci su položeni i pored Spomenika oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana, nakon čega je u Skupštini dodeljeno najviše niško priznanje, nagrada "11. januar", istaknutim pojedincima i kolektivima. Priznanje je, po tradiciji, dodeljeno na svečanoj sednici Skupštine grada, a ove godine pripalo je Vojnom orkestru "Niš", Vatrogasno-spasilačkoj brigadi u Nišu i Goranu Šepi frontmenu grupe "Kerber.

DEO OBRAĆANjA KNEZA MILANA:

Građani Niški,

Posle petstoletnog robovanja i teškog stradanja, nepravde i nasilja, dolazim među vas sa hrabrom svojom vojskom kao vaš oslobodilac i nosim vam znamenja hrišćanske prosvete, slobodu, pravdu i sigurnost. Ja s radošću vidim da je narod ovih krasnih zemalja, koje su tako dugo silom bile otrgnute od svoje majke Srbije, sačuvao živu uspomenu o srpskom jedinstvu, te s raširenim rukama dočekuje moju vojsku, kao željno očekivanu braću i svoje izbavitelje.

Pobeda, koju je moja hrabra vojska održala pomoću Božjom, nije pobeda naroda nad narodom, nego pobeda reda nad neredom, zakona nad bezakonjem, pravde nad nasiljem... U današnji dan posle pet stotina godina, ponosito se vije na bedemima slavnoga grada Niša srpska zastava. Neka je ta zastava za vas znak, da svaki građanin, ma koje vere bio, može računati na moju blagonaklonu zaštitu. Ja vas pozdravljam kao zastupnik pravde, kao branilac slobode, jednake za sve građane, za sve veroispovesti - obratio se knez Milan, kada je nekoliko dana po oslobođenju posetio Niš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost