APEL SVILAJNAČKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Z. GLIGORIJEVIĆ

11. 03. 2024. u 14:15

Zbog povećanog broja požara na otvorenom, Štab za vanredne situacije opštine Svilajnac apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer tako ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

АПЕЛ СВИЛАЈНАЧКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Foto:Z.Gligorijević

Takođe, loženje vatre u šumi je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja, zbog dima, može doći do smanjene vidljivosti na putu, a samim tim i do saobraćajnih nezgoda.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Inspekcijske službe opštine Svilajnac u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)