ZLATIBORE, PITAJ TARU: Monografija o dve planine

N. J.

12. 03. 2024. u 12:51

Podržavajući razvoj turizma, Turistička organizacija „Zlatibor“, Nacionalni park Tara i Turistička organizacija „Tara – Drina“, zajedničkim snagama objavili su monografiju o dve susedne planine. Obrađujući tradicionalne motive, kulturno-istorijsku zaostavštinu i znamenitosti užičkog kraja, želja autora je da ovaj deo Srbije predstave što široj publici.

ЗЛАТИБОРЕ, ПИТАЈ ТАРУ: Монографија о две планине

Foto Printskrin, Vikipedija/Anthony

 Autori monografije „Zlatibore, pitaj Taru“ su Ranko Milanović, Siniša Spasojević i Danijela Ćirović, za ilustracije se pobrinula Biljana Mihalović, a knjiga je dvojezična, napisana na srpskom i engleskom jeziku.

- Ova knjiga namenjena svim generacijama, jedinstven je primer predstavljanja kulturne baštine, predanja i turizma na jednom mestu. U njoj se može videti sva lepota naše tradicije, nasleđa i prirode - naglasili su autori monografije – Uslediće promocije knjige u više gradova.

Knjigu otvara priča o nastanku pesme „Zlatibore, pitaj Taru“, ovdašnjeg pesnika Mihaila Čupovića (1934–2004), o neostvarenoj mladalačkoj ljubavi. Slede zapisi o dve planine i karakteristikama kraja koji je krojio život i navike ovdašnjih ljudi. Tu su podaci o graditeljstvu i čuvenim brvnarama, o zanatima poput rabadžijskog, katrandžijskog, kiridžijskog, kačarskog, splavarskog, na jednom mestu sakupljena su predanja i legende o Nemanjićima i Tarabićima, o rudnicima i brojnim znamenitostima užičkog kraja…

Knjiga ima i praktičnu primenu, znatiželjnici i turisti lako će naći putokaze o mestima koje je važno posetiti: o manastirima Rača i Rujan, o stazi čuvenih pisaca Račana, o Banjskoj steni, vodopadu Gostilje i Stopića pećini, Mokroj Gori i Perućcu…

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)