OD PTICA DO - GEOLOGIJE: Veliki planovi Prirodnjačkog odeljenja Gradskog muzeja u Subotici

J. L.

18. 03. 2024. u 08:30

PRIRODNjAČKO odeljenje Gradskog muzeja priprema brojne programe, među kojima je "Ptičiji svet Subotice - ptice urbanih sredina", koji obuhvata izložbu i foto-konkurs.

ОД ПТИЦА ДО - ГЕОЛОГИЈЕ: Велики планови Природњачког одељења Градског музеја у Суботици

foto:J.L.

- Cilj je da prikažemo ptice i njihovo prilagođavanje na globalne i lokalne promene u gradskim sredinama. Takođe, želja nam je i da upoznamo lokalno stanovništvo sa ulogom ptičjeg sveta u gradu i njegovim značajem za ljude i okolinu. Uz podsećanje na dragocenost biodiverziteta urbanih sredina, oslikaćemo trenutno stanje, kao i probleme sa kojima se ptice susreću - objašnjava Slađana Aleksić, kustos biolog. - Prilikom objavljivanja fotografija na našim društvenim mrežama treba navesti vreme i mesto snimanja, a opciono i okolnosti i vrstu ptice. Konkurs se završava 1. novembra, a objava rezultata biće 8. novembra. Najboljih 12 fotografija biće prikazano i na izložbi.

Prirodnjačko odeljenje, takođe, za avgust planira i izložbu "Šta se krije ispod ravnice", autora Ivana Dulića, geologa. Tema su Fruška gora i njen geološki razvoj, koji će biti prikazan kroz više od 250 rodova i raznih vrsta fosila. Neće izostati ni veliki spektar minerala i stena koje se nalaze ispod subotičke ravnice i peska.

Na kraju, najavljeno je i obeležavanje 110 godina od rođenja Bele Šturca, jednog od utemeljivača Prirodnjačkog odeljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)