REALIZACIJA BIZNIS IDEJA: Takmičenje studenata u Subotici povezalo privredu i visoko obrazovanje

J. LEMAJIĆ

19. 03. 2024. u 09:45

ZARAD rešavanja konkretnih životnih problema, koji tište mahom njihovu generaciju, subotički studenti, učesnici jedinstvenog takmičenja "BizKod" hakaton, osmišljavali su originalne biznis ideje i softvere za njihovu realizaciju.

РЕАЛИЗАЦИЈА БИЗНИС ИДЕЈА: Такмичење студената у Суботици повезало привреду и високо образовање

foto: Inspira grupa

 Štaviše, kroz spajanje privrede i obrazovanja, mogli su da osete kako izgledaju poslovni poduhvati u svakodnevici jer su im organizatori - da bi ih pripremili za predstojeće izazove - postavili zadatak u skladu sa trenutnim potrebama tržišta.

Podeljeni u "Biz", one koji razvijaju biznis ideju, i "Kod", one koji izrađuju softversko rešenje, timovi od 96 studenata Ekonomskog fakulteta i Visoke tehničke škole strukovnih studija imali su 24 sata da osmisle platformu koja će spajati ljude koji traže cimere, sa ljudima koji traže sobu, odnosno smeštaj tokom akademskog obrazovanja.

I, posle neprospavane noći, po mišljenju stručnog žirija, u prvom delu takmičenja najbolja je bila ekipa "Grintelidžens", koji su činili Rada Burmazović, Teodora Spasojević, Saša Lukić i Stefan Ljubinković, puleni Ekonomskog fakulteta iz Novog Sada koji su se istakli sveobuhvatnim pristupom - od osmišljavanja, analize i kreiranja, do koncizne i kreativne prezentacije finalnog rešenja.

U računarskom segmentu, trijumfovao je tim "ŽSON" - David Jurček, Andrej Bačić i Marko Davorija iz Visoke tehničke škole strukovnih studija, te Jelena Maksimović koja dolazi iz Ekonomskog fakulteta u Subotici. Žiri je istakao da su imali sjajno postavljenu platformu, najkompletnije rešenje zadatka, te "izuzetno čist i organizovan kod visoke održivosti".

Članovi obe ekipe priznaju da je nadmetanje bilo stresno, ali im je pomogla međusobna saradnja, tokom koje su videli šta ih, zapravo, očekuje kada steknu diplome i počnu da rade u nekoj IT kompaniji.

- Najdragocenije je što su osetili šta znači biti timski igrač i kako je raditi u vremenski ograničenim okolnostima. Videli su i razne situacije koje se dešavaju u realnom životu, te proživeli različite emocije koje ih prate - kaže prof. dr Zlatko Čović iz Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)