ZIMUS I PROLETOS POSAĐENO 2.600 STABALA: Nastavlja se ozelenjavanje novosadskih ulica i bulevara (FOTO)

Lj.P.

26. 04. 2024. u 17:33

U NOVOM SADU je zimus i proletos posađeno 2.634 sadnica različitih vrsta drveća, a od novembra prošle godine do sredine aprila ove, najviše su sađeni koprivići, kedrovi, likvidambi, katalpe, omorike, ukrasne trešnje, javori, platani i bagremi.

ЗИМУС И ПРОЛЕТОС ПОСАЂЕНО 2.600 СТАБАЛА: Наставља се озелењавање новосадских улица и булевара (ФОТО)

FOTO: Gradsko zelenilo

Najveći broj sadnica posađen je u okviru programa obnove zelenila koji finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, takođe u velikoj meri obnovu zelenila u gradu su pomogle društveno-odgovorne kompanije kroz donacije sadnica u akciji „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“ koja je počela u novembru 2023.godine, a sađeno je u svim delovima grada.

Na Limanu 3, u blokovima uz ulice Narodnog fronta, Šekspirove, Bulevar Despota Stefana i Balzakovu, posađeno je 340, a u Limanskom parku 205 novih sadnica. Drveće je sađeno i na Novom naselju, Detelinari i Novoj detelinari, u kvartovima kod Betanije, oko Bulevara oslobođenja i Bulevara Evrope, na Klisi, Grbavici, Adamovićevom naselju, u centru grada i gradskim parkovima. A nove sadnice posađene su i u dvorištima 16 osnovnih i srednjih škola u gradu i prigradskim naseljima.

- Oluje koje su pogodile Vojvodinu i Novi Sad 19. i 21. jula prošle godine polomile su i oštetile značajan broj drveća. Grad Novi Sad je na inicijativu gradonačelnika Milana Đurića ofirmio stručni tim koji je izradio plan obnove zelenila – kaže Miloš Egić, direktor „Gradskog zelenila“. - Plan predviđa da se do 2027. godine posadi najmanje 6.000 stabala novog drveća. I već od jesenas smo počeli sa primenom tog plana. Od novembra prošle, do aprila ove godine posađene su 2.634 sadnice. Sadili smo u svim delovima grada. Na više lokacija presađeno je 100 odraslih sadnica, koje su kamionom vadilicom prenete iz starog rasadnika na Futoškom putu. Najviše velikih stabala presađeno je u Železnički park, čak 55. Veliko drveće sađeno je na Keju, Dunavskom parku, Bulevaru Mihala Pupina...

Pored drveća, na više lokacija posađeno je i 2.735 sadnica žive ograde, 850 ruža, kao i 13.168 stabljika različitih vrsta šiblja. Sve novoposađene sadnice se redovno zalivaju, a u narednim danima sve će biti prihranjene mineralnim đubrivima i aminokiselnima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)