RAZVOJ PLJEVALJA NE BAZIRATI SAMO NA RADU RUDNIKA uglja i termoelektrane

10. 07. 2020. u 23:46

Platforma za pravednu tranziciju danas je Opštini Pljevlja i Ministrastvu ekonomije podnela Inicijtivu za diversifikaciju privrednog razvoja opštine Pljevlja

РАЗВОЈ ПЉЕВАЉА НЕ БАЗИРАТИ САМО НА РАДУ РУДНИКА угља и термоелектране

M. Drobnjak

- Odsustvom razvojnih politika koje bi doprinele širenju različitih grana lokalne ekonomije i podstakla ekonomski razvoj opštine Pljevlja stvorena je ekonomska zavisnost lokalne privrede o sektoru uglja čiji je razvoj baziran na radu Rudnika uglja i Termoelektrane Pljevlja.


Odsustvo razvojnih politika istovremeno je prouzrokovalo i ekonomsku stagnaciju grada praćenu brojnim ekološkim, zdravstvenim i demografskim problemima-kažu iz NVO Eko tim i dodaju da ova Inicijativa ima za cilj da ukaže na potrebu pravedne tranzicije koja će obezbediti održivi razvoj određenih sektora privredne proizvodnje koji imaju potencijal za razvoj a koji će pružiti mogućnost zaposlenja velikom broju ljudi iz sektora uglja onda kada dođe do definitivnog gašenja ovog sektora.


- Ulaganje u druge ekonomske delatnosti neophodno je bez obzira na budući tempo smanjenja zaposlenih u sektoru uglja i bez obzira na godinu kada će doći do potpunognestajanja sektora uglja-kazali su iz Eko tima dodajući da u tom smislu Platforma ukazuje na potrebu neophodne ekonomske diversifikacije Pljevalja koja će omogućiti razvoj održivih grana ekonomije i daje smernice i preporuke za razvoj određenih sektora privredne proizvodnje.


Iz Eko tima napominju da je za uspešno realizovanje bilo koje od predloženih mera neophodno je obezbediti potrebne preduslove, prvenstveno u smislu infrastrukture.


Iz Eko tima su naglasili da je putna infrastruktura jedna od ključnih pretpostavki za razvoj ruralnih područja, jer pospešuje bolju povezanost sa krajnjim kupcem, lakši plasman proizvoda ali i turistički razvoj.


-Udaljenost prehrambenih prodavnica i osnovnih i srednjih škola, banaka, udaljenost autobuske stanice, pošte takođe je prisutno kao problem i ograničavajući faktor u realizaciji bilo koje od predloženih delatnosti za dalji razvoj-naveli su iz Eko tima dodajući da pored putne infrastrukture u većini sela postoji problem sa vodovodnom mrežom, struja nije dovedena u sva sela, a ne postoji ni razvijena telekomunikaciona mreža i mogućnost korišćenja interneta.


Iz Eko tima zaključuju da će dodatno doći do daljeg ekonomskog slabljenja i depopulacije udaljenijih ruralnih područja, ukoliko nacionalne politike ne obezbede povoljnije uslove za život i povoljniji ekonomski ambijent u ovim oblastima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata