VLADA ISPUNIO ŠTA JE OBEĆAO U Donjoj Mutnici postavljena automatska meteorološka stanica

Z. Rašić

13. 10. 2020. u 12:10

SELO Donja Mutnica kod Paraćina verovatno je jedino u centralnoj Srbiji koje ima automatsku meteorološku stanicu (AMS), pa poljoprivrednici uživo mogu da prate vremenske parametre na internet stranici „ Donja-Mutnica.vreme.in.rs“.

ВЛАДА ИСПУНИО ШТА ЈЕ ОБЕЋАО У Доњој Мутници постављена аутоматска метеоролошка станица

Foto: Z.R.

Stanica je montirana pre dva dana i time je pasionirani meteorolog-amater iz tog grada, Vladimir Dikić, ispunio najavu da će jednu od dve nedavno kupljene AMS postaviti baš u tom selu. Drugu će dobiti selo Stubica, pa uz već postojeće stanice u Paraćinu, jednu u samom gradu i drugu na Karađorđevom brdu, ovaj grad će imati čak četiri savremene AMS za praćenje vremenskih parametara.


- Poslednje dve stanice koje sam kupio sufinansirane su budžetskim sredstvima Opštine jer sam se sa udruženjem javio na konkurs za projekte od javnog interesa. One su uvozne, američke proizvodnje i profesionalne, a pored temperature, vlažnosti i vazdušnog pritiska, mere još brzinu i smer vetra, kao i količinu padavina, što je posebno važno za poljoprivrednike da znaju šta da rade u baštama – kaže, za „Novosti“, Dikić.

Ideja koju namerava da ostvari jeste da celu opštinu Paraćin  „pokrije“ sa ukupno 10 do 12 meteoroloških stanica, pa će se u svakom trenutku znati gde je koliko kiše palo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!