JEHOVA MOŽE, SPC NE MOŽE: Milo hoće da potre vekove

VELIŠA KADIĆ

24. 07. 2020. u 09:12

Sedam meseci je Vlada imala da povuče sporni zakon i spusti narasle tenzije

ЈЕХОВА МОЖЕ, СПЦ НЕ МОЖЕ: Мило хоће да потре векове

Novosti

POSLE osam vekova trajanja, SPC treba Milu Đukanoviću da dokazuje svoje postojanje u Crnoj Gori, što u prošlosti nije tražio nijedan okupator, a bilo ih je mnogo. Ne vredi što je ova institucija stvarala Crnu Goru i što je stožer vere pravoslavne pod Lovćenom. Duhovna obnova je svoj vidljivi izraz dobijala i u obnovi hramova i manastira, pa i onih koje su porušili Turci. Te svetinje nije obnovio režim u Podgorici nego narod sa svojim mitropolitom i sveštenstvom i one su danas u bogoslužbenoj upotrebi. To nisu mrtve građevine poput stotine zakatančenih fabrika, nego živa duhovna saborišta.

I sada preko spornog Zakona o slobodi veroispovesti Milo hoće da potre vekove. Traže od Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija SPC u Crnoj Gori da se registruju, dok to ne važi za ostale - Nadbiskupiju barsku, Mešihat Islamske zajednice, Jehovine svedoke..., koji će biti upisani u evidenciju postojećih verskih zajednica, a ne u registar.

Sedam meseci je Vlada imala da povuče sporni zakon i spusti narasle tenzije. Umesto toga ucenjivala je Crkvu, ali je ova institucija odbila ponižavajuće predloge. Da režim ima različite aršine prema verskim zajednicama pokazuje Ugovor o uređenju odnosa sa Islamskom zajednicom iz 2012. U članu 23 piše da je IZ saglasna da u slučaju nastanka sporova unutar nje, arbitražu vrši Islamska zajednica Turske.

S druge strane, DPS svim silama pokušava da kroz prinudni aparat države ugradi istorijsko pamćenje Crne Gore, u nešto što nikada nije postojalo. Čine sve da odvoje Crnu Goru od sebe same i formiraju partijsku crkvu. No, to neće ići glatko, jer se narod, sabran pod barjakom Svetog Vasilija, zakleo da će životom braniti svoje ime i svetinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna