ČOJSTVO

Jelena MATIJEVIĆ

06. 01. 2021. u 13:41

TEŠKA godina je iza nas. Ali, takva vremena, uvek po nekom nepisanom zakonu, iz našeg naroda iznedre čojstvo, dobrotu, nesebična darivanja i hrabrost nesvakidašnjih podvižnika koji žrtvovanjem sopstvenih života spasavaju tuđe.

ЧОЈСТВО

Novosti

Osvetle obične ljude čija su velika dela putokaz suštinskim vrednostima: čovekoljublju i ljubavi.

Oni koji su minule godine zadivili svojim podvizima, pored nas su prolazili svakodnevno, gotovo neprimećeni, ali kada je nevolja stigla, pokazali su ljudskost tako ubedljivo da nam je zastajao dah. Pobeđuju nepoznate i zloćudne bolesti, siromaštvo, društvene nevolje...

Pokazuju da plemenitost nema meru, da se ne može ničim odvagati.

Naši lekari i medicinski radnici, iscrpljeni i umorni, lavovski, nadljudski, ravno deset meseci, danonoćno biju bitku protiv pošasti, nevidljivog neprijatelja kakvog čovečanstvo odavno ne pamti. Više od 50 njih, svesno, čuvajući humanost i dostojanstvo svog poziva, položilo je život u bici za dah svojih pacijenata. Mnogo je to više od Hipokratove zakletve.

Uspela je Srbija sa svojim znanim i neznanim dobročiniteljima da sakupi 12 miliona dolara za lečenje petoro mališana obolelih od najtežih bolesti. Ima li većeg podviga?

Dok smo se sklanjali jedni od drugih, jedan Pavle iz Pančeva, ispeo se toliko visoko samo da bi u naručje prigrlio devojku čiji su vapaji, iz plamenom zahvaćenog stana na desetom spratu, odzvanjali beogradskim Dorćolom.

I naši ljudi iz dijaspore, a uvek je tako, dušom su bili u Srbiji. Svojom humanošću pokazali su da im je otadžbina zanavek u srcu ma gde da su.

Da je plemenitost zlatnija i trajnija od svega, pokazala si, Srbijo, delima svojih podvižnika i u protekloj godini. Budi ponosna na njih i nastavi da koračaš tragom ljudskosti i stopama dobročinstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!