VUČIĆ IZ BRISELA POZVAO NA MIR, A KURTI PRETIO SRBIMA: Predsednik pokazao da je odgovoran državnik, a Aljbin da je egoistični ekstremista

A.N.

14. 09. 2023. u 21:02

JA računam da je mir u najboljem i najvećem interesu i Srba i Albanaca, i verujem da je to nešto sa čim ne sme niko od nas da se igra. Tako da nadam se da ćemo u budućnosti moći da pronađemo neka rešenja jer ovako idemo ne samo u ćorsokak, već u nešto što je nepoznato. A kada idete u nešto nepoznato, onda, nažalost, nikada niste sigurni gde će da završi. A naš najveći interes, i jednog i drugog naroda, mora da bude očuvanje mira.

ВУЧИЋ ИЗ БРИСЕЛА ПОЗВАО НА МИР, А КУРТИ ПРЕТИО СРБИМА: Председник показао да је одговоран државник, а Аљбин да је егоистични екстремиста

Foto: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Ovo je jedna od ključnih poruka koje je iz Brisela na konferenciji za novinare uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što su razgovori između Beograda i Prištine završeni neuspešno u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa.

S druge strane, Aljbin Kurti premijer privremenih prištinskih institucija, za koga je i Borelj rekao da je kriv za propast razgovora, poslao je pretnje Srbima na Kosovu i Metohiji. Na pitanje o lažnom gradonačelniku Ljuljzimu Hetemiju je rekao:

- Mi ne možemo da nateramo gradonačelnike da podnesu ostavke. Legitimitet im je slab, ali ovi drugi nemaju nikakav. Ne mogu oni koji su izašli iz institucija sad da nam govore o tome. Ostavka je moralni, individualni čin. To je diktatorski mentalitet da nekoga terate na ostavku. Na Kosovu to ne može, ako može u Srbiji. Ljudi iz Srpske liste će da pate i plate za grešku koju su napravili. Srbi koji su se integrisali žive dobro. Oni koji nisu žive loše.

Predsednik Srpske napredne Stranke i ministar odbrane Miloš Vučević ocenjuje za "Novosti" da je presednik Vučić pozivima na mir i borbom za srpski narod u južnoj pokrajini pokazao državničku odgovornost.

- Danas je predsednik Vučić ponovo pokazao da je odgovoran državnik  - da je Srbija ozbiljan partner međunarodnoj zajednici, da želimo mir i dijalog sa svima, a Kurti da je ništa više od iskompleksirane nedorasle pojave koja ne zna ništa drugo osim da progoni Srbe i provodi nasilje - kaže Vučević.

Vučević navodi da Kurti pored što iskazuje bolesnu mržnju prema Srbima koju je ovom izjavom zapečatio, uništava i budućnost Albanaca na KiM.

- Ovaj egoistični albanski ekstremista priželjkuje rat, jer ništa drugo ne zna da ponudi sopstvenom narodu, i ne samo da bolesno mrzi Srbe, on bezobzirno uništava budućnost i Albanaca - rekao je Vučević i dodao:

- Srbija nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu, nećemo dozvoliti progon našeg naroda, a EU neka stavi prst na čelo i konačno reaguje na ovo ekstremističko veliko-albansko derište.

BORELj: Kurti je kriv!

ŠEF evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je danas da tokom sastanka lidera Beograda i Prištine nije bilo moguće rešiti međusobne nesuglasice i istakao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije bio spreman za započinjanje procesa ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština, već je insistirao na de fakto priznanju tzv. Kosova. Dakle, Borelj je potvrdio da je premijer privremenih prištinskih institucija kriv!

Borelj je nakon sastanka naglasio da je put dve strane ka EU kroz dijalog i da je uspostavljanje Zajednice sprskih opština ključni element u procesu normalizacije odnosa.

- Bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni (tzv.) Kosovo ni za Srbiju - upozorio je Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (42)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)