EVROPA KRIVI KURTIJA, A ON PRETI SRBIMA: Vlast u Prištini paralisala dijalog ne želeći da pregovara o formiranju ZSO

S.Rovčanin Tomković

16. 09. 2023. u 07:00

SRBIJA je za stolom poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine, pre dva dana u Briselu pokazala da je otvorena za razgovore i kompromise. Sa druge strane, potpuno je ogoljena taktika premijera privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbina Kurtija da je za njega priznanje lažne države jedina tačka dnevnog reda. Uz to, jasno je da Brisel, barem zasada, nema kapaciteta se Prištinu vrati za pregovarački sto na kojem bi teme bile formiranje Zajednice srpskih opština i normalizacija odnosa.

ЕВРОПА КРИВИ КУРТИЈА, А ОН ПРЕТИ СРБИМА: Власт у Приштини паралисала дијалог не желећи да преговара о формирању ЗСО

Tanjug

Ipak, utisak je i da je Brisel ovoga puta iskočio iz birokratskih saopštenja u kojima su se po decenijskoj inerciji obe strane pozivale na rešavanje krize, pa je šef evropske diplomatije Đozep Borelj rekao je da Kurti kriv za neuspeh razgovora i da nije prihvatio predlog EU, za razliku od Vučića.

Premijer lažne države je posle dijaloga pokušao da obmane javnost rekavši da je na stolu bio samo njegov predlog o primeni dogovora iz Ohrida, ali ga je Evropska unija demantovala.

- Kurtijeva izjava da je ovaj predlog bio jedini na stolu je jednostavno netačna - rekli su u EU.

Predlog Brisela koji je Kurti odbio, a Vučić prihvatio predviđa formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve na KiM, završetak unutrašnjih procedura na KiM za zaštitu srpske verske i kulturne baštine, završetak pregovora o statutu instrumenta za samoupravu Srba na KiM odnosno Zajednice srpskih opština...

- Strane se neće međusobno mešati u unutrašnje poslove i uzdržavaće se od bilo kakvog oblika nasilja ili pretnje nasiljem. Predviđeno je postizanje sporazuma o obavezujućem planu puta za ispunjenje neizmirenih obaveza koje proističu iz ranijih sporazuma postignutih u okviru dijaloga - navodi se u dokumentu koji predviđa i osnivanje posebnih radnih grupa kojima predsedava EU, a pominje i donatorsku konferenciju.

Ipak, u danu dijaloga na KiM se desilo sve suprotno od predloga - opštine sa severa gde su većinski Srbi, a kojima posle nelegalnih izbora upravljaju Albanci, odlučile su se da pristupe tzv. asocijaciji kosovskih optina (prijem zatražio juče i Zvečan) dok je tzv. kosovska policija pretukla još dvojicu Srba, a zatim ih i uhapsila.

Nekadašnji diplomata i ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović rekao je da su svi koji prate situaciju na KiM i politiku strana u pregovorima mogli da dođu do zaključka da će poslednji sastanak proći neuspešno, a ocenjuje i da se ništa neće promeniti ni u skoroj budućnosti.

- Potrebno je da se promeni osnovni odnos činjenica koje predstavljaju podlogu za pregovaranje. Kurti ima san da uvuče Srbiju u rat sa Kforom. Srbija je konstruktivna u dijalogu sa privremenim prištinski institucijama pošto je zastupnik politike da stabilnost i mir na Balkanu moraju biti očuvani. Priština očuvanju mira ne daje nikakav prilog, naprotiv, oni stalno komplikuju situaciju i izazivaju nas. Zapadni posrednici nisu to, već su navijači u korist Prištine. Oni ništa ne čine da se Priština upodobi duhu i ciljevima pregovaranja - rekao je Jovanović.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da je izjava Kurtija da će Srbi na Kosovu i Srpska lista da "pate i plate" veoma opasna i pokazuje pravu prirodu Kurtijevog režima.

- Pregovori su se vodili u nemogućim uslovima, jer Kurti odbija da formira ZSO. Borelj je to otvoreno i jasno rekao i to je novo da za razliku od ranijih slučajeva kada su posle pregovora optuživane obe strane, juče smo prvi put videli najotvoreniji stav Evropske unije, pa i SAD da je Kurti odgovoran za to što je propao dijalog. Trudićemo se da mudrim potezima učinimo sve da sačuvamo mir, ali i da ono što je dogovoreno 2013. i 2015. mora biti sprovedeno - rekao je Petković.

Srpska lista je upozorila da pretnja, koju joj je uputio Kurti, ne sme bili olako shvaćena i zahteva jasnu osudu međunarodnih aktera.

- Ako smo za dve godine Kurtijevog režima imali upucavanje Srba, pa čak i srpske dece, prebijanje, hapšenje i zatvaranje naših sugrađana bez ikakvih dokaza, otimanje srpske zemlje kroz lažnu eksproprijaciju, etnički motivisane napade na Srbe i SPC širom Kosova i Metohije, zabranu lečenja, vakcinisanja, ali i zabranu održavanja srpskih izbora, postavlja se pitanje šta nam to Kurti obećava rečima da ćemo platiti i patiti, čime planira da dodatno ugrozi opstanak i ostanak srpskog naroda i šta se može očekivati u narednom periodu - rečeno je u Srpskoj listi.

Krče put ka Savetu Evrope

PROCES priključenja lažne države Kosovo Savetu Evrope se nastavlja, pa je na sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine SE, koji je održan u Parizu 11. septembra, izvestilac Dora Bakojani dobila saglasnost komiteta da poseti Beograd, Prištinu i Brisel radi utvrđivanja činjenica, potvrđeno je "Novostima".

Datumi dolaska još nisu utvrđeni. Kako je izvestilac Bakojani usmeno najavila, ona planira posete odmah nakon što Biro Skupštine objavi izveštaj pravnika PSSE koji će posetiti Prištinu od 24. do 27. septembra.

Inače, tzv. Kosovo je u aprilu ove godine, mimo svih međunarodnih pravila, apliciralo za članstvo i njihov zahtev je prihvaćen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!