ALEKSIĆ POTVRDIO REČI VUČIĆA DA JE OPOZICIJA NEPISMENA: Potpuni nesklad u zahtevima i izjavama

Novosti Onlajn

18. 09. 2023. u 15:01

IAKO je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji Hit tvit pokazao zahtev opozicije u vezi sa izborima koji mu je uručen, gde jasno piše da traže da se izbori raspišu do kraja 2023, Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, koja je i sama potpisnik tog zahteva, najnovijom izjavom pokazuje u najmanju ruku nerazumevanje onoga što su uputili šefu države.

АЛЕКСИЋ ПОТВРДИО РЕЧИ ВУЧИЋА ДА ЈЕ ОПОЗИЦИЈА НЕПИСМЕНА: Потпуни несклад у захтевима и изјавама

Foto: Printskrin

- Nismo zadovoljni onim što je Vučić rekao, jer to nije u skladu sa zahtevima opozicije, zahtev opozicije je bio da se izbori raspišu i održe do kraja godine, parlamentarni i beogradski izbori - rekao je Aleksić.

Aleksić je ovom izjavom samo potvrdio reči predsednika Vučića da su "nepismeni, te da su u zahtevu mislili na nešto drugo u odnosu na ono što su napisali", jer tamo doslovce piše:

"Mi, predstavnici parlamentarnih stranaka, organizatori protesta 'Srbija protiv nasilja', zahtevamo raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja 2023. godine".

Foto: Printskrin

Isti zahtev objavila je i Demokratska stranka koji možete pogledati u nastavku:

Foto: DS

Aleksić opet preti

Takođe, Aleksić je u izjavi za medije u vlasništvu Dragana Šolaka zapretio da će, ukoliko Vučić ne raspiše izbore za decembar, pozvati građane da "u oktobru izađu na ulicu, ispred Skupštine i izbore se za zahteve".

Podsetimo, Vučić je u sinoćnjem gostovanju rekao da će izbora svakako biti, te da će u skladu sa onim što je opozicija navela biti održani do marta:

- Biće svakako. Spreman sam da u skladu sa onime što su ovde napisali održimo izbore do marta. Samo moraju da mi kažu je l' su mislili na moj rođendan ili su mislili na nešto drugo. Pošto ih znam da su nepismeni, znam da su mislili na nešto drugo. Uzeću u obzir i njihovu nepismenost, pa ću i u skladu sa tim gledati da im izađem u susret.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Potom je iz zahteva opozicije voditeljka pročitala šta je opozicija tražila, odnosno da su tražili da izbori budu raspisani do kraja 2023. godine na šta je predsednik rekao:

- Evo, raspisaćemo ih do kraja 31. decembra za 4. mart. Mislim da je to 60 dana. Ako ne, onda nedelju dana ranije.

Orlić: Opozicija ni sama ne zna šta računa

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić je za "Novosti" podsetio na zakonske okvire i regulative koji se moraju ispoštovati u svakom demokratskom društvu.

Foto Tanjug

- Zakonom je utvrđeno da od dana raspisivanja do dana glasanja treba da prođe između 45 i 60 dana, a kao dan glasanja se određuje neradni dan. Dakle, ako bi izbori bili "raspisani do kraja godine", kako je navedeno u pismu nekih od stranaka bivšeg režima, to znači da oni računaju na prvu nedelju u martu kao izborni dan. Mada je nemoguće reći šta oni računaju uopšte, jer to očigledno ne znaju ni sami. Od priče "nećemo izbore, mi imamo zahteve, nećemo dozvoliti da se izbori održe ako budu raspisani", stigli smo do toga da sad "hoće" izbore, a "zahteve" su zaboravili. Doduše, ne svi, jer nisu svi među njima ni hteli da potpišu zahtev za izbore - recimo, Narodna stranka kaže da nije saglasna sa tim. Neki od potpisnika u međuvremenu saopštavaju da "neće priznati te izbore", što sve zajedno govori da sami sa sobom još nisu uspeli da se usaglase. Verovatno i neće, već slede nove svađe, ali to je već tipično za njih - izjavio je Orlić.

BONUS VIDEO: PREMIJERKA - Jeste li uspeli da blokirate rad skupštine? Niste!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (36)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave