NOVA REZIDENCIJA SRPSKE AMBASADE U SAD: Simbol želje za zbližavanjem sa Sjedinjenim državama (FOTO)

Novosti Onlajn

17. 10. 2023. u 17:16

U VAŠINGTONU je, uz prisustvo preko 300 uglednih zvanica, svečano otvorena renovirana zgrada rezidencije ambasadora Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

НОВА РЕЗИДЕНЦИЈА СРПСКЕ АМБАСАДЕ У САД: Симбол жеље за зближавањем са Сједињеним државама (ФОТО)

Foto: Novosti

Poželevši dobrodošlicu prisutnima, ambasador Marko Đurić istakao je da nova zgrada rezidencije predstavlja simbol nastojanja, truda i želje Srbije, našeg državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, za zbližavanjem, jačanjem prijateljstva, međusobnog razumevanja i učenja, za razmenom kulturnih iskustava, i stvaranjem novih ekonomskih mogućnosti i novih veza između naših naroda u svakom mogućem smislu.

Foto: Novosti

Izrazio je i nadu da će rezidencija ostati kao zaveštanje naše generacije budućim pokolenjima i kao mesto okupljanja, ne samo Srba i Amerikanaca, već i ljudi svih nacija jer, kako je rekao, Vašington zaslužuje da bude globalno priznat kao prestonica u kojoj se okupljaju, razgovaraju, grade odnose i sarađuju čak 192 svetske nacije.

U kulturnom delu programa nastupilo je Kulturno-umetničko društvo „Diogen“ iz Beograda sa svojim orkestrom, a gostima su bile predstavljene i srpske gradske nošnje s kraja 19. i početka 20. veka iz privatne kolekcije Biljane Regan, osnivača Udruženja za očuvanje balkanske tradicije i kulture u SAD.

Foto: Novosti

Među visokim zvanicama bili su i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i general-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja, sa kojom Vojska Srbije već 17 godina sarađuje u okviru Programa državnog partnerstva, kao i predstavnici Stejt departmenta, Kongresa SAD, Ministarstva trgovine, diplomatskog i vojnog kora, kao i akademske, poslovne i tink-tenk zajednice u Vašingtonu.

Današnja rezidencija ambasadora nalazi se u istorijskoj četvrti koja je pod kulturnom zaštitom grada Vašingtona. Pre tačno 80 godina, rezidenciju je, za potrebe kralja Petra II Karađorđevića, kupio prvi srpski ambasador u SAD Konstantin Fotić. Po raspadu Jugoslavije, zgrada je skoro tri decenije bila zapuštena i u ruševnom stanju, da bi, u poslednjih 18 meseci, bila u potpunosti renovirana i restaurirana.

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO NOVOSTI: Za vrh novinarstva, vrh najviše zgrade!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave