STARI DOS POD KAPOM ĐILASA I AMBASADORA: Analiza "Novosti"- Kako se SSP naprečac odlučio da ponudi jednu izbornu listu

E. V. N.

19. 10. 2023. u 11:50

PREDSTOJEĆI izbori biće izbor između prošlosti i stranaka bivšeg režima, koje bi da vrate zemlju u prošlost, i budućnosti u koju vode oni koji su svojim odgovornim pristupom pokazali da Srbija može biti bogatija, da ima više zaposlenih, više izgrađenih pruga, puteva, bolnica, stadiona i svih ostalih stvari koje su neophodne. Na narodu je da izabere, mi ćemo naravno volju građana priznati, a moje je da čestitam pobedniku. Ja vidim da su oni u svoju pobedu sigurni, a mi koji ne gledamo u prošlost i koji želimo da gledamo u budućnost borićemo se i pokušati da pobedimo.

СТАРИ ДОС ПОД КАПОМ ЂИЛАСА И АМБАСАДОРА: Анализа Новости-  Како се ССП напречац одлучио да понуди једну изборну листу

Foto: Novosti

To je juče iz Pekinga poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući zaključak predsedništva Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa "da je jedna izborna lista 'Srbija protiv nasilja' najbolji model izlaska opozicije na decembarske izbore".

Foto: Novosti

ZLOUPOTREBA Protesti prikazani kao narodni bunt

Vučić je istakao da su tu važne tri stvari i da će više o tome govoriti 21. oktobra, na obeležavanju 15 godina od osnivanja SNS u Šapcu, kada će osim njega njega govoriti i lider naprednjaka Miloš Vučević:

- Prvo, da 'Srbija protiv nasilja' nikada nije bila autonomni narodni pokret, već organizacija Dragana Đilasa, Mikija Aleksića i tasta. Pod dva, mnogi u svetu ne vole da vide i ne žele da vide Srbiju koja je jača od okruženja, već da se utopi u sivilo i propada kao ranije. I treće, svaki glas za bilo koga od njih ide u Đilasovu kasu, odnosno sve će se na kraju sliti u milione koje on skuplja na svojim računima.

Slično je reagovala i premijerka Ana Brnabić:

- Istina je izašla na videlo: "Srbija protiv nasilja" sve vreme je politički projekat Dragana Đilasa. Zašto niste ljudima to rekli, već ste zloupotrebili ubistva dece? Najstrašniju tragediju i bol iskoristili su za političarenje. Sada znamo da je glas za "Srbija protiv nasilja" glas za Đilasa - napisala je predsednica Vlade na svom profilu na mreži "Iks".

Foto: Novosti

NEMORALNO Iskorišćen bol za ubijenom decom u "Ribnikaru"

Predsedništvo SSP je pomenuti zaključak donela, kako su saopštili, nakon analize istraživanja koja su strankama tehničkim organizatorima protesta prezentovana u poslednja dva dana.

- Od svog osnivanja zalagali smo se za jedinstvo opozicije podređujući stranačke interese potrebi da se promeni ova štetočinska vlast. U skladu sa tim je za SSP pitanje mandata periferno i zato smo spremni da u konačnom dogovoru oko jedne liste i raspodele mandata prihvatimo rezultate bilo kog istraživanja javnog mnjenja o pojedinačnim rejtinzima opozicionih stranaka. Smatramo da je u istom formatu neophodno izaći i na pokrajinske, beogradske i lokalne izbore. Verujemo da i ostale opozicione stranke imaju isti stav i da će pre raspisivanja izbora zajedno izaći pred građane i sa konačnim dogovorom i sa usvojenom programskom platformom - naveli su u SSP.

Ovaj poziv da se stari DOS okupi pod Đilasovom kapom imao je svoju predigru 21. septembra. Tada su, naime, u Narodnoj skupštini predstavnici prozapadnih opozicionih stranaka, koje organizuju protest "Srbija protiv nasilja", potpisale zajednički dokument - Dogovor za pobedu, koji podrazumeva zajedničku kampanju za izlazak na izbore, a nije isključivao ni mogućnost nastupa na jednoj listi. Paraf na taj tekst stavili su Zoran Lutovac (DS), Nebojša Zelenović (Zajedno), Marinika Tepić (SSP), Miroslav Aleksić (Narodni pokret) i Radomir Lazović (Zeleno-levi klub).

I već tada je demaskirana prava priroda protesta posle krvoprolića u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Duboni i Malom Orašju, odnosno da je drastično zloupotrebljen bol porodica žrtava i iskreno pogođenog naroda, kako bi se na velikoj tragediji zarađivali politički poeni i rušila vlast.

Sada se Đilas poziva na ankete javnog mnjenja, koje su ga, navodno, uverile da je jedna lista najefikasnija za borbu protiv Vučićeve vlasti, ali se u diplomatskim kuloarima može načuti da su im to sugerisale i pojedine zapadne ambasade.

Raspisivanje do 2. novembra

PARLAMENTARNI, beogradski i izbori u Vojvodini, kao i u još šezdesetak opština, trebalo bi da se održe 17. decembra. Moraju da budu raspisani do 2. novembra, jer je to poslednji rok za minimalno zakonsko trajanje kampanje od 45 dana. Do tog datuma biće raspušten trenutni saziv Skupštine Srbije, kao i vojvođanskog zakonodavnog doma, proći će rokovi za formiranje novih lokalnih parlamenata posle ostavki gradonačelnika početkom oktobra, čime će se stvoriti svi proceduralni uslovi za izlazak na birališta. Neće se birati nova vlast u beogradskim opštinama, ali ni, između ostalih, u Nišu i Novom Sadu.

Simptomatično je što se taj predizborni inženjering pojačao posle krvavih događaja u Banjskoj, za koje pojedini krugovi u Evropi žele direktno da optuže srpskog predsednika i zvanični Beograd. Ovim težnjama naruku ide i besprizorno pismo koje su nedavno šefu diplomatije EU Žozepu Borelju poslali upravo ovi koji se sada ujedinjuju pod Đilasovim kormilom, a u kojem su zatražili sankcije za predsednika Srbije i njegove najbliže saradnike.

Foto: Novosti

Zapadne centre moći i prozapadnu opoziciju spaja i to što zajednički nagrizaju poziciju vojno neutralne i nezavisne Srbije. Naime, i jedni i drugi su za ulazak naše zemlje u NATO, ali i za momentalno uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, čemu se aktuelna vlast u Beogradu nedvosmisleno protivi i zbog toga trpi velike pritiske.

Osim toga, u bloku koji sada pod svojom zastavom okuplja Đilas, postoje oni koji su tražili da Srbija prizna genocid u Srebrenici, koji se protive borbi srpskog naroda za svoje legitimne interese u Republici Srpskoj i koji bi bez pogovora prihvatili francusko-nemački ultimatum o sudbini Kosova i Metohije.

Zasad je nepoznanica da li će se taj front širiti. Sve mu je, izgleda, bliži i Novi DSS Miloša Jovanovića, koji je u poslednjim javnim nastupima po strani ostavio ideološke razlike sa "đilasovcima" i kao zadatak svih zadataka označio rušenje Vučića. To bi značilo da bi u nacionalnom bloku ostali Zavetnici i Dveri i, eventualno, Narodna stranka Vuka Jeremića.

Analitičar Branko Radun istakao je za "Novosti" da nije realno da opozicija ide pod jednu listu, već verovatno u dve kolone - građansku i desnu.

- Tu su dva problema, pošto nema zajedničkog stava oko Kosova i Metohije, jer bi jedan deo da prizna, a drugi da šalje vojsku na KiM. Manje su razlike između desne opozicije i vlasti, nego između stranaka opozicije međusobno. Drugo, tu je nedostatak lidera veliki problem, jer nema ko da ih povede. Đilas je pogodio temu, jer građani traže ujedinjavanje, ali je pitanje koliko je to izvodljivo ili je samo retorika. Ovaj poziv je nešto na čemu zapravo poentira građanski deo opozicije, jer desni nije nešto aktivno učestvovao u protestima. Oni su na početku bili građanski, i tu su bili ljudi različitih opredeljenja, pa čak i neki koji glasaju za stranke vlasti, ali su se posle isprofilisali kao protesti građanskog dela. Oni su hakovali taj protest.

Radun je naveo da su se do sada samo bavili Vučićem i da će to nastaviti da rade u kampanji:

- To je potpuno pogrešno, bolje da se bave SNS ili ministrima, pa recimo SPS, ali se oni samo bave Vučićem, a ta lična fokusiranost ne daje rezultate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave