NE MARE ZA PREKRŠAJNE PRIJAVE: U Bujanovcu i Preševu postavljene albanske zastave na zgradama opštine (VIDEO)

Tanjug

28. 11. 2023. u 14:15

ZASTAVE Albanije postavljene su danas na zgradama opština Bujanovac i Preševo povodom Dana zastave koji se u Albaniji slavi kao nacionalni praznik.

НЕ МАРЕ ЗА ПРЕКРШАЈНЕ ПРИЈАВЕ: У Бујановцу и Прешеву постављене албанске заставе на зградама општине (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Facebook

Zastave su istaknute još u ponedeljak uveče, zato što su čelnici obe opštine otputovali na proslavu praznika u Tiranu, prenose Bujanovačke. Kako se navodi, prethodnih godina predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi je 28. novembra lično postavljao zastavu Albanije na balkonu zgrade Opštine, što bi aplauzom pozdravili albanski odbornici okupljeni ispred, međutim, taj ritual je ove godine izostao i zastava je okačena sinoć.

Albanska zastava je postavljena pored zastave Evropske unije i državne srpske zastave. U Preševu je zastavu okačio predsednik opštine Šćiprim Arifi, a zastava Albanije je istaknuta i na zgradi Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Bujanovcu.

Zbog isticanja albanske zastave policija godinama unazad podnosi prekršajne prijave protiv čelnika opština, predsednika NSA, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj iz člana 41, stav 1, tačka 3 Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U Zakonu se, pored ostalog, navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Po zakonu o nacionalnim manjinama, zajednicama je dozvoljeno korišćenje nacionalnih simbola, ali ne identičnih simbolima matične države. Albanci odbijaju da u bilo kom detalju promene nacionalne simbole, pozivajući se na Ustav Srbije, koji im, kako tumače, garantuje upotrebu sopstvenih simbola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!