NEKADAŠNJI NAJBLIŽI SARADNICI, LIDERI SSP I SDS, U OVOJ PREDIZBORNOJ KAMPANJI OPET RATUJU: Đilas i Tadić se više ne poznaju

M. St.

05. 12. 2023. u 07:07

OD nekada najbližih saradnika, lideri Stranke slobode i pravde i Socijaldemokratske stranke, Dragan Đilas i Boris Tadić, stigli su do "ljutih" političkih oponenata.

НЕКАДАШЊИ НАЈБЛИЖИ САРАДНИЦИ, ЛИДЕРИ ССП И СДС, У ОВОЈ ПРЕДИЗБОРНОЈ КАМПАЊИ ОПЕТ РАТУЈУ: Ђилас и Тадић се више не познају

Foto Tanjug

Da su repovi njihovog razlaza i dalje prisutni i da nisu raščišćeni računi pokazalo se prilikom krojenja koalicije "Srbija protiv nasilja", ali je njihov sukob kulminirao u poslednjim nedeljama predizborne kampanje nikad oštrijim međusobnim optužbama.

Sve je počelo tako što je Tadić za svoju eliminaciju iz prozapadnog bloka okrivio vođu SSP, istakavši da su "razgovori o jednoj temeljitoj listi otišli u ćorsokak kad se Đilas uključio". Đilas je istakao da to nikada nije bila tema sastanaka lidera stranaka. On je naveo da Tadić nije njegov politički protivnik, već da je to Aleksandar Vučić i njegov režim, poželevši da Tadićeva lista pređe cenzus.

- Bio sam i tada, a i sada sam ponosan što sam bio deo njegovog tima. Ako ga neko sretne neka mu kaže da se ne bavim njime, da o njemu nikada ne pričam iz dva razloga. Prvi - jer poštujem ono što je nekada radio. I drugi - žao mi je da gledam kako je od onakvog čoveka doveo sebe na nivo stranke od jedan odsto glasova u kojoj nije ostao niko osim njega. Kažite mu da nikada njegov ulazak na zajedničku listu opozicije nije bio tema sastanaka lidera stranaka i da smo samo primili k znanju informaciju da SDS razgovora sa Miroslavom Aleksićem da preko Narodnog pokreta Srbija uđe u koaliciju. I da niko nije rekao da je protiv - rekao je Đilas.

On je dodao i da je "nekad poznavao jednog čoveka, koji je bio predsednik Srbije i pobeđivao Šešeljevog radikala Tomislava Nikolića osvojivši čak 2,3 miliona glasova".

- Čoveka koji se nije plašio da krene u obračun sa kriminalom, sa Šarićima, sa Jocom Amsterdamom, Canetom Subotićem. Znao sam jednog čoveka koji je hrabro završio saradnju sa Haškim tribunalom, koji se izvinio u Srebrenici i koji je rekao "ne" Angeli Merkel kada je tražila da se država Srbija povuče sa severa Kosova. Čoveka koji nije odustajao od ideje Srbije u Evropi, čuvajući odnose sa Rusijom i Kinom.

Odgovarajući na Đilasove navode, Tadić je rekao da stavovi koje je o njemu izneo, predstavljaju stratešku odluku u svrhu manipulacije opozicionim glasovima, a ne iskrenu reakciju.

- Sve što sam izneo o tvom odnosu prema SDS i meni tokom pregovora mi je lično preneo Aleksić. I pozvao sam te baš zato da te ne bih optuživao spram toga što mi je on preneo, već da bih od tebe čuo šta je istina iza koje ti stojiš, ali se nisi se javio. Licemerno je da našoj listi želiš sreću na izborima, a da istovremeno vređaš, govoreći da su "niko" svi ljudi koji su u SDS i bore se najsnažnije protiv ove vlasti. SDS predstavljaju veliki borci i mnogo velikih imena opozicione borbe i svojih profesija. Ovakvo nipodaštavanje opozicione stranke svakako služi samo Vučiću, a nikako tvojoj deklarativnoj zabrinutosti za opozicione glasove.

Da ni on više ne prepoznaje svog dojučerašnjeg političkog saborca, poručio je i Tadić Đilasu:

- Nekada si bio jedan od mojih najbližih saradnika i drugi čovek naše tada zajedničke stranke, ali ni ja odavno ne prepoznajem tog čoveka sa kojim sam zajedno radio na izgradnji bolje Srbije, ali valjda promena vlasti menja i neke ljude. Kako god, uvek ću smatrati da su ono u šta su se pretvorili naši međusobni odnosi možda i naš najveći neuspeh. Bilo da sam ja tebe ranije pogrešno procenio ili ti mene nakon te 2012. ili i jedno i drugo.

Radulović: Smeta naša lista

I TADIĆEV koalicioni kolega Saša Radulović odgovorio je juče na optužbu jednog od nosilaca liste "Srbija protiv nasilja" Marinike Tepić, da je član izborne komisije iz njihovih redova našao jedan lažiran potpis za listu Radulovića i Tadića:

- Pa vi ste imali problem sa 200 potpisa u Novom Pazaru. Mi smo uvek podržavali opozicione izborne liste, a sa druge strane je usledio brutalan napad te Đilasove koalicije. Kao oni nas proveravaju, a ovamo imaju problem sa 200 potpisa u Novom Pazaru. Izgleda da vam smeta naša lista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (32)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!