ODRŽANA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA SRPSKO-AMERIČKI ODNOSI: Ucesnici istakli perspektive unapređenja saradnje naše dve države

Z. U.

11. 09. 2020. u 21:09

DANAS je u Skupštini Republike Srbije održana drugu godinu za redom međunarodna naučna konferencija Srpsko-Američki odnosi.

ОДРЖАНА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКО-АМЕРИЧКИ ОДНОСИ: Уцесници истакли перспективе унапређења сарадње наше две државе

Foto: Novosti

Konferenciju su organizovali Narodna Skupština Republike Srbije - grupa prijateljstva sa SAD i Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost. 

Konferenciji su prisustvovali narodni poslanici Dragan Šormaz, Ilija Životić, Predrag Rajić, Zoran Dragišić i Lav Pajkić. Iz zemlje i SAD su govorili eksperti za bezbednost, geostratezi i naučnici.

Učesnicima su se obratili Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Ministar Energetike Aleksandar Antić i ministar lokalne Samouprave Branko Ružić.

Ucesnici su istakli perspektive unapređenja saradnje u odnosima dve države, kao i osnove strateškog partnerstva i savezništva. Predstavnici američke ambasade su pozdravili napore Srbije na postizanju dugoročne stabilnosti u regionu zapadnog Balkana.

Foto: Novosti

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Dr Darko Trifunović istakao je da su Srpsko-američki odnosi unapređeni značajno, da nikada nisu bili bolji u zadnjih 30 godina, jer Srbija i SAD dele iste interesi i vrednosti i zajedničku viziju budućnosti.

Narodni poslanik Ilija Životić ističe da je bezbednosna i vojna saradnja dve države u uzlaznoj putanji, zajednička borba protiv savremenih bezbednosnih izazova je tačka koja povezuje dve države.

Darko Obradović, generalni Sekretar INIS-a ističe da je prošlost dobar zalog za još bolju budućnost, i da treba tražiti odgovore u budućnosti, donacije i investicije, uključujući i podršku SAD inicijativi Malog Šengena su garant razvoja i stabilnosti u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri