RUŠENJE JAŠARIJEVOG KULTA: U optužnici pomenuta i dešavanja na KiM devedesetih godina, kao i tok stvaranja OVK

S. Rovčanin - Tomković/D. Milinković

07. 11. 2020. u 07:00

РУШЕЊЕ ЈАШАРИЈЕВОГ КУЛТА: У оптужници поменута и дешавања на КиМ деведесетих година, као и ток стварања ОВК

Foto: Arhiva

U UVODNOM delu optužnice navodi se da je tokom devedesetih albanska dijaspora organizovana kako bi se uključili u dešavanja na Kosovu.

Tokom ovog perioda, pojedinci i manje grupe na Kosovu učestvovali su u oružanim napadima protiv vlasti SRJ.

Narodni pokret Kosova (LKP), politička partija Albanaca osnovana još osamdesetih, navodi se kao kreator "oružanih jedinica" nazvanih OVK krajem 1993, a kao ključni ljudi navode se Azem Sulja, DŽavit Haljiti, Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Laši Brahimaj, Sokolj Bašota. Jakup Krasnići se priključio 1997.

Navodi se da su Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići sve vreme imali rukovodeće pozicije u OVK.

Svi ovi napadi okarakterisani su kao zločini protiv čovečnosti i sprovođeni su po istoj šemi: na meti su bili i članovi šire porodice žrtve, kao i čitave zajednice, a sve sa ciljem da se poništi svaki otpor i obezbedi jedinstvena podrška za OVK.

U optužnici se Adem Jašari, koji je ubijen u akciji jugoslovenskih snaga 5. marta 1998. označava kao istaknut komandant OVK. Osveta zbog ubistva ovog teroriste bio je napad OVK na Orahovac i okolna sela, sredinom jula 1998. U optužnici se navodi da su tokom ovog napada srpski civili otimani, ubijani, mučeni.

Iako su međunarodni napori za smirivanje situacije doveli i do potpisivanja niza sporazuma u oktobru 1998, koji su između ostalog podrazumevali i obustavu vatre, delimično povlačenje snaga SRJ i međunarodne posmatrače na Kosovu, OVK je objavila da će nastaviti pune oružane aktivnosti u 1999.

Kada su se snage SRJ povukle sa teritorije KiM posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, optužnica navodi da su članovi OVK počeli da zauzimaju institucije, zgrade i firme i da šire kontrolu nad teritorijom.

Sve akcije i misije OVK označene su kao ratni zločini počinjeni tokom oružanog sukoba sa jugoslovenskim snagama. Zločini su počinjeni ili u OVK bazama, štabovima ili tokom aktivnosti OVK. Žrtve su bile osobe koje nisu imale aktivnog učešća u ovim neprijateljstvima. Članovi udruženog zločinačkog poduhvata bili su svesni okolnosti oružanog sukoba i statusa žrtava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nenad

07.11.2020. 09:31

Nece tu biti nicega. Da i jednog samo osude doveli bi u pitanje kome su drzavu pravili. Naprotiv, bice svi oslobodjeni i tako ce dati alibi laznoj drzavi i potvrdu ispravnosti svog cinjenja.

Mile

07.11.2020. 10:55

Ovo je klasično zamaživanje očiju narodu. Ništa od ovoga neće biti. Samo će se za neko kratko vreme Srbiji predstavljati kao adut, kao "Vidite da smo ih sve pohapsili"Priznajte ga sada! Oni će njih sa izmenjenim identitetima puštiti,a umesto njih će neki ponavljam neki ležati,a možda i niko, i to je to. A i Srbiji će to odgovarati,jer više je i ona sama zamorena od Kosova... A i kolko vidim, ni albanci sa Kosova koji su zatrovani mržnjom protiv Srba i Srbije, više kao takvi,Srbiji nisu potrebni kao njeni građani! Nego nema sa nekih para da se kupi neka kućica odavde iz GORE,u nekom drugom delu Srbije,i da malo tihne ova moja glava od toga čije će biti a čije ne! Eto tako