OD ROĐENJA U BOLNICI: Mia ima samo četiri godine, nikada nije hodala, niti potrčala, a bolesna kičma joj pritiska nejaka srce i pluća

Z.Rašić

03. 09. 2020. u 11:30

ОД РОЂЕЊА У БОЛНИЦИ: Миа има само четири године, никада није ходала, нити потрчала, а болесна кичма јој притиска нејака срце и плућа

Foto Z.Rašić

ZAMISLITE da od rođenja živite u bolnici, da su vam drugari lekari i medicinske sestre, a ne vršnjaci, da nikad niste hodali, potrčali, šutnuli loptu... Devojčica (4) ima skoliozu. Za operaciju u Turskoj fali tri miliona dinara. Vladan Vugdelija pešačiće od Resavice do Paraćina da bi pomogao obolelom detetu

Četvorogodišnja Mia Žikić iz Paraćina nema potrebe da ovo zamišlja - ona baš tako živi.

Od desetog meseca je na Klinici za rehabilitaciju u Beogradu. Tek poslednjih meseci, zbog korone, sa svojom je porodicom, kod kuće. Promeni položaj tela u krevetu ako je okrene njena majka Milena, sedne ako je majka podupre jastucima, ili se uspravi tek ako joj navuče mider.

Krupne oči gledaju i kao da mole za pomoć, a iz usta izađe tek pokoja reč, iako je u uzrastu kad bi trebalo veselo da trčkara i čavrlja. "Novosti" su već pisale o ovoj devojčici koja ima tešku skoliozu kičme. Mada su joj još prošlog septembra lekari iz klinike "Ačibadem" u Istanbulu naložili hitnu operaciju, 50.000 evra za njenu porodicu je nedostižan san.

Preko Fondacije "Aleksandar Šapić" prikupljena je otprilike polovina novca. Svaki dan je, međutim, sve teži. Miina kičma se sve više krivi i urušava. Pritiska unutrašnje organe, posebno srce i pluća. Roditelji su sve očajniji, a Istanbul predaleko.

Foto Z.Rašić

Mia samo uz mider može da stoji

Zato je Vladan Vugdelija, humanista iz Paraćina, osmislio način da animira ljude da se još oko tri miliona dinara sakupi što pre. On će u petak, 4. septembra, krenuti u pešački maraton od njegove rodne Resavice do Paraćina.

POMOĆ PUTEM SMS I RAČUNA

DA bi se što pre sakupio novac za operaciju, najjednostavnije je upisati 608 i poslati SMS na 3030. Računi za uplatu su: dinarski: 160-533494-94, devizni: 00-540-0002852.8; IBAN: RS35160005400002852867; SWIFT/BIC: DBDBRSBG

- Akciju sam nazvao "Kilometri za Miu". Prepešačiću put od četrdesetak kilometara. To je podrška prikupljanju pomoći za lečenje moje male sugrađanke kojoj je jedina šansa da prohoda u Turskoj. Svako ko želi da bude deo ove priče slanjem SMS poruke, ili uplatom donacije na račun Fondacije "Budi human", simbolično će kupiti kilometre ovog maratona - kaže Vugdelija, diplomirani pravnik zaposlen u Rudniku "Rembas" u Resavici.

Foto Z.Rašić

Vladan Vugdelija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ferrke

03.09.2020. 12:29

Moj sin ima 26 godina, ni on nije prohodao ni kilometar, ceo dan i noć leži.A ja sam sam ,sa njim. Majka mu je umrla kada on napunio 18.godinu. Ima cerebralnu paralizu ,zahvala lekaru kod rođenja. Od kog tražim ja pomoć? (Tuđa nega dolazi.)Nismo bili na ulici već 4 godine, da nastavim? Ja kuvam,spremam itd...Živimo tiho a vi zdravi uživajte plodove života.(oprostite to mi je 1 prvi slučaj da ovo napišem.)