RUŠE LI KUĆU ĐUKANOVIĆU ILI JE TO POLITIČKI PERFORMANS Pitanje za Mila: Zašto je nelegalno gradio?

Novosti online

24. 04. 2023. u 12:43

DVA dana nakon što je izgubio predsedničke izbore građevinska inspekcija Ministarstva ekologije i urbanizma naložila je Milu Đukanoviću da u roku od 20 dana sruši dve nelegalno izgrađene kuće na porodičnom imanju u selu Kočani, nedaleko od Nikšića.

РУШЕ ЛИ КУЋУ ЂУКАНОВИЋУ ИЛИ ЈЕ ТО ПОЛИТИЧКИ ПЕРФОРМАНС Питање за Мила: Зашто је нелегално градио?

Printscreen/Press

Taj rok ističe sutra, 25. aprila, a poslednjih dana ta priča je u medijima utihnula.

Đukanović je preko tri decenije bio na čelnim državnim pozicijama. U drugom krugu predsedničkih izbora 2. aprila izgubio je od Jakova Milatovića iz Pokreta Evropa sad.

„Objekti su sagrađeni u suprotnosti sa važećim Prostorno-urbanističkim planom opštine Nikšić. Ukoliko ih Đukanović ne sruši u predviđenom roku, to će učiniti država o njegovom trošku“, kaže se u Rešenju Ministarstva od 4. aprila, objavljenom na Fejsbuk stranici građanskog pokreta URA.

Funkcionerka te stranke Ana Novaković Đurović je na čelu Ministarstva.

Lider pokreta URA i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je 5. aprila da odluka o rušenju objekata Mila Đukanovića nema veze sa izborima:

„Inspekcija mora da postupa u skladu sa zakonom, a pitanje za Đukanovića je zašto je nelegalno gradio“.

On je rekao da Đukanović ima 20 dana da nelegalne objekte ukloni:

„Da ne izlazimo na teren i rušimo. Ima mogućnost da sam to ukloni kao neko ko je sad odgovoran građanin“.

Miloš Nikolić iz Demokratske partije socijalista najavu rušenja ocenio je kao institucionalno nasilje i revanšizam „propalog premijera koji će se Abazoviću vratiti kao bumerang“.

Đukanovićeva advokatica: Primer pravnog nasilja

Rešenje kojim se Đukanoviću nalaže da poruši dva objekta eklatantan je primer pravnog nasilja koji se temelji na netačnim i nepotpunim navodima, ocenila je njegova pravna zastupnica Neda Ivović.

Ona je u dopisu RSE navela da je još 2018. godine nikšićkoj Opštini podnet zahtev za legalizaciju, a da su objekti i imanje porodično nasleđe, koje inicijalno datira s početka 20. veka.

Ivović je najavila da će Đukanović iskoristiti pravna sredstva i inicirati krivične i parnične postupke kako bi zaštitio prava.

Đukanovićeve kuće u Kočanima nedaleko od Nikšića

A u Rešenju od 4. aprila se navodi da je građevinski inspektor najavio dolazak na imanje Đukanovića, ali da je kapija bila zaključana. Rešenje o rušenju napisao je naknadno, na osnovu uvida u katastarske podatke.

Kako navodi, objekti se, prema Prostorno-urbanističkom planu Nikšić, nalaze u zelenom pojasu gde nije dozvoljena gradnja stambenih objekata.

Đukanović je 2019. godine u imovinskom kartonu prijavio da u Nikšiću poseduje tri parcele od skoro hiljadu i po kvadrata, a da na najvećoj od njih poseduje dve prizemne zgrade, ruševine površine od 30 i 40 kvadrata.

Ipak, na snimcima se vidi da nije reč o ruševinama već o uređenim, funkcionalnim objektima, znatno većim od prijavljenih.

Porodično imanje Đukanovića sa tri kuće je, kako se vidi na snimku, ograđeno kao celina, a objekti međusobno povezani betonskim stazama.

Prema podacima Uprave za nekretnine jedan objekat je površine 270 kvadrata a drugi 63.

(Borba.me)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave