SAVETUJE JAKOVA DA IDE MILOVIM PUTEM Jovana Marović, deo tima novoizabranog predsednika, zagovara spoljnu politiku DPS

V.K.

23. 05. 2023. u 11:53

POSLE pada Demokratske partije socijalista na izborima 30. avgusta 2020.godine, a nedavno poraza njenog lidera Mila Đukanovića na predsedničkim izborima ostalo je mnogo njihovih tekovina koje su stvarane tokom više od tri decenije neprikosnovene vladavine. Podele po mnogim šavovima, ekonomsko posrnuće naroda samo su deo politike koja je obeležila jedno vreme u Montenegru.

САВЕТУЈЕ ЈАКОВА ДА ИДЕ МИЛОВИМ ПУТЕМ Јована Маровић, део тима новоизабраног председника, заговара спољну политику ДПС

Vlada Crne Gore

Spoljna politika koja se decenijama gradila i nakon smene vlasti ostala je nepromenjena. Da je tako potvrđuje i izjava bivše vicepremijerke i ministarke evropskih poslova i savetnice novoizabranog šefa države Jovane Marović. Ona je preko Radija Slobodna Evropa poručila da predsednik Crne Gore Jakov Milatović treba posle Brisela što pre da poseti i "Kosovo", kako bi otklonio sumnje da će se dovoditi u pitanje crnogorsko priznanje te "države", da ne gubi vreme na "Otvoreni Balkan" i osujeti ulazak Demokratskog fronta u novu izvršnu vlast.

- Izbor Kosova za drugu posetu bi značilo samo to da se žele negovati dobri odnosi sa svim susedima, što bi, u krajnjem, bila potvrda onoga što je predsednik rekao odmah nakon izglasavanja - da nema promena u spoljnopolitičkoj organizaciji - rekla je Marovićeva, podsetivši da je zvanična Podgorica uvela sankcije Rusiji u skladu sa spoljnom i bezbednosnom politkom EU, ocenjujući priblematičnim činjenicu da je tokom prošle godine 110 pasoša za ekonomsko državljanstvo dodeljeno ruskim državljanima.

BOJKOTOVALA TEMELjNI UGOVOR

KADA je Vlada Crne Gore usvojila nacrt Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom na toj sednici nije se pojavila upravo ministarka Jovana Marović, zbog čega nije učestvovala u glasanju oko ovog ključnog pitanja.

Politički analitičar Boško Vukićević smatra da su pad DPS i Đukanovića nedovoljan preduslov za demokratizaciju Crne Gore, jer je i posle njih ostalo dosta tekovina.

- Kako na spoljnom planu, gde se antiruska i NATO agenda bez pogovora prihvataju, tako određenim delom i na unutrašnjem - tekovine diktatorske i mafijaške vlasti i dalje nalaze afirmaciju. Nema nikakve sumnje da dato stanje stvari predstavlja, u neku ruku, izdaju litijskog pokreta koji je imao presudnu ulogu u finalnom periodu rušenja diktature. Jer, osim odbrane crkve kao prvog cilja, gotovo nijedno htenje i želja ogromne većine učesnika tog pokreta nije ispunjeno. Makar za sada. S druge strane, i te kako su zadovoljni politički, a pre svega poslovni, finansijski i kadrovski interesi nekih krugova koji su bili oštro suprotstavljeni održavanju i ciljevima veličanstvenih litija - kaže Vukićević. - To nisu samo drugofamilijaški krugovi, već i mnogi drugi, koji su uglavnom kukavički ćutali tokom trodecenijske diktature, a koji su, recimo, na prijemu kod novoizabranog predsednika predstavljeni kao "iskusni borci" protiv autokratije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave