JAKOV ČUVA DRITANA? Milatović vratio Skupštini tri zakona

V.K.

05. 01. 2024. u 09:34

PREDSEDNIK Crne Gore Jakov Milatović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje tri zakona, što je izazvalo negativnu reakciju njegovog Pokreta "Evropa sad". Iz Milatovićevog kabineta potvrdili su da su parlamentu vraćeni zakoni o privrednim društvima, finanasiranju lokalne samouprave i o elektronskim komunikacijama. Predsedavajući Skupštine Andrija Mandić saopštio je da će se ponovo glasati na vanrednoj sednici parlamenta 19. januara.

ЈАКОВ ЧУВА ДРИТАНА? Милатовић вратио Скупштини три закона

služba za informisanje predsednika CG

Ako zakoni budu ponovo usvojeni, šef države će prema Ustavu morati da ih potpiše. Pokret "Evropa sad" ocenio je da Milatović nepotpisivanjem zakona čuva "Abazovićev" Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore i sprečava dalje reforme. Kažu da izmene zakona o privrednim društvima imaju za cilj da se "stane na kraj političkim odborima direktora, kojima je bio cilj da imenuju politički obojen menadžment u punom mandatu".

Takođe, kako su naveli, usvajanje zakona o finansiranju lokalne samouprave znači da opštine neće biti u mogućnosti da naplaćuju porez na promet nepokretnosti koji je u njihovoj nadležnosti od 1. januara ove godine.

- Odlaganje primene izglasanih zakona, koji su u skladu sa Ustavom, ostavlja prostor za sumnju u politički motiv s ciljem sabotiranja nove parlamentarne većine, zaključuje se u saopštenju PES-a.

Inače, u obrazloženju odluke o vraćanju zakona o izmeni i dopuni zakona o privrednim društvima Milatović je naveo da je propisivanje retroaktivne primene pojedinih rešenja u suprotnosti sa ustavnom zabranom povratnog dejstva zakona i drugih propisa ustanovljeno članom 147 Ustava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave